2024. április 25. - Márk

Tisztuló olajügyek

Újabb, korábban titkosított olajügyi dokumentumokat hozott nyilvánosságra a rendőrség, az anyagok a police.hu internetes oldalon olvashatóak. A nyilvánossá tett iratok elsősorban operatív nyomozások jegyzőkönyvei a 90-es évekből, eredeti minősítésük szigo
2007. december 30. vasárnap 09:14 - Hírextra

A hét jelentés, jegyzőkönyv, illetve határozat alapvetően olajügyekkel foglalkozik, de szervezett bűnözői csoportok egyéb bűncselekményeiről is beszámol: nagy kárt okozó csalásról és vesztegetésről egy telekvásárlás kapcsán, adócsalásról, pénzmosásról.

A dokumentumok többségének - a fejlécek szerint - már évek óta lejárt a titkos minősítése. A rendőrség oldalán azonban az is olvasható, hogy a minősített irat minősítésének megszűnése, érvényességi idejének lejárta nem jelenti azt, hogy az iratok teljes tartalma automatikusan nyilvánosságra hozható. A törölt minősítésű iratokat csak teljesen anonimizált formában hozhatják nyilvánosságra, vagyis az iratokból minden személyes adatot kihúztak.

Az egyik határozat a novemberben nyilvánosságra hozott iratokkal van összefüggésben.
November közepén húsz dokumentum került fel a police.hu-ra egy 1996-os ügyről, amelyben a Pénzügyminisztérium két vezető tisztségviselőjével, a közigazgatási államtitkárral és az egyik helyettes államtitkárral kapcsolatban felmerülő hivatali visszaélés gyanúját vizsgálták, operatív eszközökkel is, de azt nem találták bizonyítottnak.

Horváczy Emese, a Nemzeti Nyomozó Iroda szóvivője akkor az MTI-nek azt mondta: folyamatosan teszik fel az internetre azokat az anyagokat, amelyeknek már nem indokolt a titkosítása. Ezek a Nemzeti Nyomozó Iroda, illetve jogelődjének, az ORFK Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatóságának az iratai. Az iratokat a kormány által létrehozott, az olajügyekben keletkezett papírokat vizsgáló bizottság kezdeményezésére vizsgálták felül.

A kormány június végén hozott létre munkacsoportot a mintegy 80 ezer oldalnyi, olajügyekkel foglalkozó anyag vizsgálatára, illetve titkosításának felülvizsgálatára. A munkacsoportban a Nemzetbiztonsági Hivataltól a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságáig valamennyi titokgazda képviselteti magát. A testületnek december 31-ig volt mandátuma, de hosszabbítást kértek.

Az elmúlt hónapokban a Nemzetbiztonsági Hivatal és az Országgyűlés is hozott már nyilvánosságra az olajügyekkel kapcsolatos, korábban titkosított anyagokat.



Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását