2024. május 5. - Györgyi

"Féltem az öttusa jövőjét"

Minden idők legeredményesebb magyar öttusa edzőjének, Benedek Ferencnek a születésnapjára gyűltek össze egykori sporttársak, tanítványok, barátok, ismerősök, február 7-én este, a Rákóczi kert épületében.
2011. február 12. szombat 09:53 - HírExtra
A Csepeli Öttusa és Triatlon Sport Egyesület által szervezett ünnepségen a csepeli sportélet egykori nagyágyúi is tiszteletüket tették.

Az egykori tanítványok közül Balczó András többszörös olimpiai- és világbajnok, Németh Ferenc olimpiai bajnok, Földi László, Sárfalvi Béla, Dobi Lajos, Pécsi Gábor egykori, és Lang Liza jelenlegi szövetségi főtitkár, valamint Hanzély Ákos egyesületi elnök is személyesen köszöntötte a mesteredzőt. Benedek Ferenc anno kadétiskolás éveiben kezdett el öttusázni, és a II. világháború után is kitartott szeretett sportága mellett. Munkája gyümölcseként Csepelen - immáron edzőként - újjászervezte az öttusaszakosztályt. Edzői pályafutása során számtalan világ- és olimpiai bajnokot nevelt, mindezt több mint harminc esztendőn át végezte, példamutató odaadással.

Legkiemelkedőbb sikerét az 1960-as római olimpián jegyezte, ahol csapatban két tanítványa (Balczó András és Németh Ferenc) is a dobogó legmagasabb fokára állhatott, Németh egyéniben is legyőzhetetlennek bizonyult. A Feri bácsi versenyzői által összegyűjtött éremkollekció máig egyéni csúcsnak számít, hiszen 4 versenyzője 5 olimpián 10 érmet szerzett, 5 versenyzője pedig 20 világbajnokságon szerepelt és 32 éremmel gazdagította hazánk elismeréseinek számát. Méltán nevezhető minden idők egyik legsikeresebb trénerének.
Az ünnepség első szószólója, Németh Ferenc méltatta egykori mesterét, majd egy korabeli fotóval lepte meg a meghatódott edzőt.

Ezután Németh Szilárd polgármester mondott beszédet, és megköszönte Hanzély Ákos, valamint Szegi Csaba áldozatos munkáját, akik nélkül valószínűleg már nem létezne Csepelen öttusa. A mikrofont Pálvölgyi Miklós vette át, aki csatlakozott az előtte szólókhoz, majd a Magyar Öttusa Szövetség nevében egy arany kitűzővel jutalmazta az ünnepeltet, majd Hanzély Ákos tartott rövid beszámolót a 65 esztendős csepeli öttusa életéről.

Ezt követően filmvetítéssel egybekötött vidám hangulatú ünneplés vette kezdetét, ahol archív felvételek segítségével újra átélhették az 1969-es budapesti világbajnokság izgalmait. Az est zárásaként átadásra került az Év sportolója díj, amelyet ezúttal Kardos Bence nyert el, de elismerésben részesült Ilosvay Bertina, Brázda Gábor, valamint Hliva Katalin is, aki az úszósport oktatásában jeleskedik. Az edzők közül Jakab Ágnest, és Kora Dánielt köszöntötték, valamint Zs. Tóth Annát, az egyesület újdonsült reménysége is kapott az elismerő szavakból.

Az ünnepelt a rendezvényen a sportágról is nyilatkozott.

"A remény megvan, hiszen a dicső múlt remek táptalaja lehet a dolognak. Én egy kicsit aggódom, mert a mai ifjúság körében rettentő nehéz ezt az összetett sportágat ébren tartani, népszerűsíteni. Az a helyzet, hogy talán kevesen is vagyunk hozzá… Féltem az öttusa jövőjét, de reménykedem. Sajnos, én már nem tudok ebben annyit segíteni, mint amennyit szeretnék, de a lelkesedés az megvan" - mondta Benedek.
Forrás: MTI-ÖS
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását