2024. április 30. - Katalin, Kitti
Mi lesz a fideszes belharc vége? Miért baj, hogy két hónap után kikapcsolhatják az adósoknál az áramot, a gázt? Megújuló, Bencsik, erőmű és persze gázáremelés - a HírExtra az alakuló magyar energiapolitika kulcsszavait gyűjtötte össze.
2011. február 11. péntek 06:24 - HírExtra
Gázáremelés. Meg az áram. Vagy éppen a távhő. Miért nem kell a hatósági energiaárakat egy hónappal az alkalmazásuk előtt kihirdetni (hiszen ezzel csökken a fogyasztók árváltozással kapcsolatos felkészülés időtartama)?

Tartozás. Három hónap helyett kettő maradt. A Fidesz új törvénye szerint az eddigi három havi lejárt számlatartozás helyett hatvan nap után kikapcsolhatják a fogyasztót az ellátásból (szélsőséges esetben akár egy elfelejtett számla is komoly bajt okozhat).

Erőmű. Például a Mátra Erőmű és a Paksi Atomerőmű bővítése. A Magyar Villamos Művek a tervezett földgázvezetékek felé kacsingatva veszélybe sodorja a projekt finanszírozhatóságát?

Vezeték. Nem is egy. Az Orbán-kormány ugyan támogatja a útvonal és forrás szerinti diverzifikációját, de mi lesz a Nabucco-val (nem is beszélve a Déli Áramlatról és a AGRI vezetékről...)?



Csata. Ráadásul a Fideszen belül. Mint arról korábban a HírExtra is beszámolt, a Fideszen belüli szakmai-politikai csatározások a háttérbe szorították a "koherens, a kitűzött energiapolitikai célok elérésére alkalmas koncepció". A fideszes frakcióvezető Lázár János és a Nemzeti Erőforrás Minisztérium Klíma- és Energiaügyi Államtitkárság vezetője Bencsik János közti nézeteltérés remek példa a kormány sokak szerint érdekek mentén működő energiapolitikájára.

Miniszter. Egyre többen hangoztatják, hogy Fellegi Tamás kezében túl sok minden összpontosul az okosan végrehajtott törvényváltoztatásoknak hála. Az árszabályozás például lényegében teljes egészében az ő "kézivezérlése" alá került. Néhány keményebben foglamazó szakember már ebben is ár- és ellátásbiztonsági kockázatot lát.



Jövő. Mi lesz a megújuló energiával? Fejlődhetnek-e tovább a szélerőművek, vagy például a biomassza területe? Miért bénázik a kormány a megújuló energiaforrások felhasználásának támogatásával?

KÁT. Szakemberek serege hangoztatja, hogy a KÁT-rendszer idejétmúlt, rossz rendszer. Megváltoztatni azonban nem olyan egyszerű. A meglebegtetett változtatás sem segített még - sok bank a bizonytalan szabályozási környezet miatt nem ad hitelt a területen működő vállalkozásoknak.

Bencsik.
Az energetikáért felelős államtitkárt - szinte példátlan módon a magyar politikában - egységesen felkészült, remek szakembernek tartják. Ugyanakkor pont a Lázár Jánossal folytatott harc mutatja legjobban, Bencsik Jánosnak rengeteg "külső hatással" kell megküzdenie, miközben az uniós elnökség nehéz terhe alatt vállalható energiapolitikát próbál meghonosítani Magyarországon.

Betagozódott MSZP
"A kormányváltás óta megszakadt a kiszámítható, tervezhető, az ellátásbiztonságot, a versenyképességet és a fenntarthatóságot szem előtt tartó energiapolitika követésén alapuló kormányzati cselekvéssorozat", a "Fideszen belüli szakmai-politikai csatározások pedig alkalmatlanná teszik a kitűzött célok elérésére alkalmas koncepciót" - állítja az MSZP vadonatúj "akciócsapata", a Podolák György vezetésével frissen alakult Energetikai Tagozat.
Miért most, és miért nem volt erre szükség az elmúlt nyolc évben? Podolák szerint "most van helyzet".
Nem is meglepő, hogy a Tagozat nagyjából semmivel sem ért egyet a kormány jelenlegi energiapolitikájával kapcsolatban.
Azt azonban Podolák is elismerte, Bencsik Jánossal, az energiapolitikáért felelős államtitkárral semmi bajuk sincs. Sőt! A szocialisták felkészült, hozzáértő (nagy szó ám ez a nagyobbik ellenzéki párt politikusaitól!) szakembernek tartják Bencsiket.
A Tagozat tagjai egyébként valamiféle szent meggyőződésből úgy döntöttek, nem folynak bele napi szinten a politikai adok-kapokba, s kizárólag szakmai jelleggel működnek - kiváncsian várhatjuk, vajon sikerül-e nekik...

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását