2024. május 9. - Gergely

Uniós támogatás a hátrányos heyzetűeknek

Csaknem 36 ezer hátrányos helyzetű személy munkaerőpiaci felkészítése valósul meg az Európai Unió 29,8 milliárd forintos támogatásával 2004 és 2007 között - tájékoztatták a Foglalkoztatási és Szociális Hivatalnál az MTI-t.
2007. augusztus 20. hétfő 13:04 - Hírextra
A 2007 végével záruló, a HEFOP 1.1 intézkedés keretében megvalósuló "A munkanélküliség megelőzése és kezelése" elnevezésű programot a legutóbbi összesítés szerint eddig 21 ezren fejezték be sikeresen. A humán szolgáltatások, így felkészítő tréningek, mentori segítségnyújtás, illetve a képzéshez, a munkagyakorlat megszerzéséhez adott támogatások eredményeként eddig csaknem 7 ezren helyezkedtek el.

A programba olyan személyeket vontak be - 2006 végéig bezárólag -, akiknek elhelyezkedését hagyományos munkaerőpiaci eszközökkel nehezen lehet elősegíteni. A programok résztvevői három célcsoporthoz tartoznak.

Ezek egyike a pályakezdők csoportja, akik sok esetben képzettség és gyakorlat hiánya miatt csak nehezebben tudnak elhelyezkedni. Az uniós támogatással viszont a programban résztvevő fiatalok komplex segítséghez jutnak, közöttük olyan szolgáltatásokhoz, mint a képzés alatti gyermekfelügyelet, a személyes mentori segítségnyújtás. A munkagyakorlat-szerzést elősegítő foglalkoztatásukhoz a munkáltatók a szokásosnál magasabb bértámogatást vehetnek igénybe.

A másik célcsoportot a tartósan munkanélküliek jelentik, azok a személyek, akik már legalább egy éve nem tudnak elhelyezkedni. Ezeknek a személyeknek sok esetben még alapfokú végzettségük sincs, vagy nem rendelkeznek szakmával, ha pedig igen, szakképzettségük elavult. A tartósan munkanélküliek mindig is speciális, komplex segítséget igényeltek, felzárkóztató képzést, fokozottabb támogatást, hosszabb távú mentori jelenlétet.

A programba bevont harmadik célcsoportot azok a személyek jelentik, akik segítség nélkül tartósan munkanélkülivé válhatnak. Ebbe a körbe tartoznak az inaktívak is és azok, akik csoportos létszámleépítés során válnak munkanélkülivé. A felkutatásukhoz, munkaerő-piaci szerepvállalásuk elősegítéséhez a kiegészítő lehetőségek révén igénybe lehetett venni a helyi civil szervezetek, együttműködő szervezetek segítségét. A kapcsolatfelvétel után az egyes személyek helyzetéhez igazított képzési, támogatási formákkal ebből a célcsoportból is sokan képzettséget, munkagyakorlatot szerezhettek, vagy vállalkozóvá válásukat támogatták.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását