2024. március 29. - Auguszta

Súlyos következményekkel járhat az esőerdőben pusztító aszály

Az Egyesült Államok éves üvegházgáz-kibocsátásánál is nagyobb hatással lehet a globális felmelegedésre az amazóniai esőerdőben tavaly pusztító súlyos aszály - mutatták ki brit és brazil kutatók.
2011. február 4. péntek 12:26 - HírExtra
A fák és más növények növekedés közben szén-dioxidot kötnek meg, pusztulásuk azonban karbonkibocsátással jár. Ez utóbbi történt a 2005-ös súlyos amazóniai aszálykor is, amelyet a szakértők akkoriban "egy évszázadban egyszer előforduló" eseménynek tartottak. A tavalyi aszály azonban még pusztítóbbnak bizonyult. A kutatás szerint a 2010-es aszály az erdőség 3 millió négyzetkilométeres területén okozott csapadékhiányt, míg a 2005-ös szárazság "csupán" 1,9 millió négyzetkilométert érintett.

A tavalyi aszály intenzívebb is volt, mint a 2005-ös: több fa pusztult el, ráadásul a szárazságnak három fő epicentruma is volt, míg öt évvel korábban az erdőség délnyugati részén koncentrálódott.

A szárazság következtében az esőerdő nem tud felszívni annyi szén-dioxidot, mint normális esetben, a fák pusztulása pedig a következő években ezen túl még mintegy 5 milliárd tonna szén-dioxidot ki is bocsáthat: e két hatás összességében 8 milliárd szén-dioxidot tesz ki. Összehasonlításképpen, az Egyesült Államok 2009-ben 5,4 milliárd tonna karbont bocsátott ki fosszilis üzemanyagok felhasználása útján.

A kutatók azt is kiszámolták, hogy a 2005-ös és a 2010-es aszály együttes hatása valószínűleg olyan mértékű, hogy semlegesíti az egész amazóniai esőerdő mintegy tízévnyi karbonelnyelését.

"Ha hasonló események gyakrabban következnek be, az amazóniai esőerdő elérheti azt a pontot, ahol megszűnik értékes karbonnyelőnek lenni, amely lassítja a klímaváltozást, ésjelentős üvegházgáz-forrássá alakul, mely felgyorsítja azt" - mondta Simon Lewis vezető szerző, a Leedsi Egyetem ökológusa.

A tavalyi aszály a fák pusztulása mellett jelentős folyók kiszáradásához is vezetett, és a folyami utak megszűnésével több ezer helyi lakost szigetelt el a külvilágtól.

Az elmúlt évek két jelentős szárazsága megfelel azon klímamodellek előrejelzéseinek, amelyek a szélsőséges időjárási események - így az aszályok - gyakoribbá válását vetítik előre a XXI. századra Amazónia térségében. A radikálisabb forgatókönyvek azzal számolnak, hogy a század közepére az esőerdő jelentős része szavannatípusú ökoszisztémává alakulhat át, a mostaninál jóval szegényesebb állati és növényi biodiverzitással.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását