2024. április 19. - Emma

Elektronikus hulladék újrabegyűjtése

Mintegy 900 tonna elektronikus hulladékot vett át az elmúlt évben az egyik magyarországi elektronikai áruházlánc, továbbá jelentős mennyiségű csomagolóanyagot gyűjtött be, majd hasznosított újra.
2008. szeptember 22. hétfő 17:09 - Hírextra
Az elektronikai hulladékok begyűjtéséről 2005 óta rendelkezik törvény Magyarországon. Ennek életbe lépésétől kezdve mind a jogalkotók, mind a gyártók, forgalmazók igyekeznek minél több fórumon tájékoztatni a fogyasztókat arról, hol adhatják le a használt elektronikai berendezéseket.

"Ez a tájékoztató tevékenység az Electro Worldben is erőteljes, ennek köszönhetően 2005-ről 2006-ra megduplázódott a leadott műszaki cikkek mennyisége. Ezt követően 15-20 százalékos éves növekedés figyelhető meg" - mondta az MTI-nek az Electro World Magyarország Kft. működési vezetője.

Marosvásárhelyi Attila hozzátette: a nagy háztartási gépek vezetik a rangsort, ezen belül is a használt hűtőszekrényekből és mosógépekből érkezik be a legtöbb az áruházakba. A második helyen a televízikészülékek állnak többségében a régebbi, képcsöves típusoktól válnak meg a háztartások, de kiemelkedő még a begyűjtött számítástechnikai eszközök mennyisége is.
A begyűjtött műszaki cikkeket az elektronikai szakáruházlánc erre szakosodott vállalkozásoknak adja át, amelyek gondoskodnak azok szakszerű kezeléséről.

A műszaki cikkek árusításakor nemcsak elektronikai, hanem jelentős mennyiségű kartondoboz hulladék is keletkezik.Azok a vásárlók, akik házhoz szállíttatják a megvásárolt terméket, a régi, már nem használt műszaki cikkekkel együtt a csomagolóanyagot is visszaküldhetik a szállítóval. Ezen túl bárki visszaviheti a szükségtelenné vált dobozokat az áruházakba - fogalmazott Marosvásárhelyi Attila.

A dobozok, fóliák az áruházak mellett működő tömörítőberendezésekbe kerülnek, majd innen szelektív gyűjtőkbe továbbítják az összepréselt hulladékot.

Az elektronikai szakáruház-láncban szintén több éves hagyománya van a használt elemek, akkumulátorok gyűjtésének. Az áruházakban található gyűjtődobozokba az elemek mellett az elhasznált fénycsöveket és kiürült tintapatronokat is elhelyezhetik a vásárlók.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását