2024. május 25. - Orbán

Mesterházy: zavarosak voltak Orbán szavai

Az MSZP elnöke szerint zavarosak, cinikusak és fenyegetőek voltak a kormányfő szavai a nyugdíjrendszer átalakításáról szóló szerdai sajtótájékoztatón.
2011. február 2. szerda 17:53 - HírExtra
Mesterházy Attila azt is mondta: bízik benne, hogy az Alkotmánybíróság (Ab) azelőtt dönt a nyugdíjügyi beadványokról, hogy a magán-nyugdíjpénztári vagyon állami kezelésbe vételének folyamata lezárulna. A pártelnök az MTI-nek kifejtette: noha Orbán Viktor a tavalyi választási kampányban még arról beszélt, a jelenlegi nyugdíjrendszer harminc évig fenntartható, most azzal magyarázta a kormány lépését, hogy anélkül nem lehetett volna megőrizni a nyugdíjrendszer stabilitását, az ugyanis az összeomlás szélén volt.

Mesterházy Attila cinikusnak nevezte, hogy a miniszterelnök a szabad választás lehetőségéről beszélt, miközben a kormány zsarolással és kényszerítéssel érte el a magán-nyugdíjpénztári tagok 97 százalékának visszalépését az állami nyugdíjrendszerbe.

Az MSZP elnöke fenyegetőnek értékelte a miniszterelnök azon véleményét, amely szerint bátor tett volt a magánpénztári rendszerben maradni.

Mesterházy Attila elmondta: a szocialisták kitartanak amellett, hogy a járulékfizető állampolgárok között nem lehet különbséget tenni, így az MSZP, amint lehetősége lesz, visszaadja a magán-nyugdíjpénztári tagságát fenntartó 102 ezer ember állami nyugdíjjogosultságát.

Arra, hogy Orbán Viktor szerint kár azt az illúziót kelteni, hogy bármilyen módon, akár alkotmánybírósági ítélettel a jelenlegi helyzet megváltoztatható lenne, a szocialisták elnöke úgy reagált: a kormányfő azért csak várja meg az Alkotmánybíróság döntését.

Hozzátette: remélték, hogy az Ab még januárban meghozza a határozatát, most pedig abban bíznak, a testület tartja magát ahhoz, hogy február végén, március elején dönt a nyugdíjügyi beadványokról.

Mivel a magánnyugdíjpénztárak március elsejétől kapják meg az adatokat arról, hogy tagjaik közül kik választották az állami nyugdíjrendszert, és ezután 45 nap alatt kell kidolgozniuk egy programot az elszámolásról, a vagyonátadásról, ez lehetővé teszi, hogy az Alkotmánybíróság döntéséig ne történjen semmi visszavonhatatlan - mondta az MSZP elnöke.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását