2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Tárlat a Szabó Ervin Könyvtárban

2011. február 2. és 28. között Egyedi rajzok és művészérmek címmel Czinder Antal Munkácsy-díjas szobrászművész kiállítása látható a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárának Kisgalériájában (Budapest, VIII. Szabó Ervin tér 1.).
2011. január 31. hétfő 20:59 - HírExtra
A tárlatot február 1-jén 18 órakor Bereczky Loránd, a Magyar Nemzeti Galéria nyugalmazott főigazgatója nyitja meg.

Czinder Antal 1956 és 1961 között végezte a Magyar Képzőművészeti Főiskolát, mesterei többek között Somogyi József, Szabó Iván, Ferenczy Béni voltak. Számos díj kitüntetettje, 1962 óta rendszeresen kiállító művész. 1968 és 2002 között a Képző- és Iparművészeti Szakközépiskola szobrász tanára volt.

Köztéri szobrai mellett gyakran készít domborműveket, emléktáblákat.

Igen jelentős érmészeti munkássága. Ahhoz a hatvanas évek közepén induló nemzedékhez tartozik, amely az éremművészetnek új lendületet adott. Munkáinak stílusára Ferenczy Béni volt nagy hatással. Ez a hatás arra ösztönözte, hogy „a modern irányzatok tanulságainak felhasználásakor megtartsa a természet képi látványát (így alakult ki jellegzetes kubiztikus formavilága is) […]

Alapvető az ember és a természet viszonyának vizsgálata. Némely érmei alkotójuk szociális érzékenységére utalnak, jelzik a művész kötődését a mindennapokhoz. Sokszor a magányt jeleníti meg. Ismét más érmei az egyén és társadalmi környezet ellentmondásáról, valamint az elkötelezettség kérdéséről szólnak, vagy pedig a művészet és a hatalom viszonya a téma. […] Czinder szimbólumvilága rendkívül érzékletes, a közhelyeket elkerülve minden bonyolultságtól mentes, miáltal meglehetősen közérthető.” (L. Kovásznai Viktória, 1999)

Grafikusként is elismert, éveken át rendszeresen jelentek meg rajzai napi- és hetilapokban.
„Egy darabig sokat rajzoltam modell után, de aztán elszoktam ettől a gyakorlattól, és fejből kezdtem rajzolni. A témám nagyrészt az ember volt és főképp az akt. Egy-egy témát többféle anyagba, technikával, előadásmódba különböző módon próbáltam megrajzolni. […] Valójában mindig taszított, amikor egy alkotónak minden munkája egy irányba mutatott. Én érzelmekkel és utalásokkal teli rajzokat akartam csinálni, nem csuklómutatványokat…” (Czinder Antal, 2003)

A Szabó Ervin Könyvtár Kisgalériájában nyíló tárlat több évtized grafikáiból és érmeiből válogat, beleértve a legutóbbi időszak termését is. 48 eredeti rajz és több mint 140 érem látható a kiállításon.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását