2023. június 3. - Klotild

Van Gogh képe sem kellett

Messze elmaradt a várakozásoktól a Sotheby,s hagyományos őszi impresszionista aukciója New Yorkban, az árverésen Van Gogh képe sem kelt el.
2007. november 8. csütörtök 22:51 - Hírextra

Az impresszionista és modern művészetnek szentelt szerdai aukciótól legkevesebb 355 millió dolláros bevételt remélt a tekintélyes Sotheby,s, ehelyett csak 270 millió (46,4 milliárd forint) "kongott a kasszában" az est végén.

Az aukciósház legnagyobb megdöbbenésére nem kelt el az est legnagyobb szenzációjának számító Van Gogh kép sem, amelyet a festő mindössze néhány nappal azelőtt fejezett be, hogy véget vetett volna életének. A Búzamezőket 28 és 35 millió dollár (4,8 - 6,0 milliárd forint) közötti áron akarták eladni, azonban egy vevő sem akadt a mester utolsó képére.

A The New York Times értesülései szerint szakemberek nem a pénzügyi piac válságával magyarázzák a váratlan kudarcot, sokkal inkább a túl nagy elvárásokkal kísért, ámde csalódást keltő kínálatot tették felelőssé az árverés bukásáért. "Ez nem jelent fordulópontot a műkincspiacon" - nyilatkozta Andrew Fabriciant műkereskedő. "Ez történik, ha az árpolitika rendkívül agresszívvé válik, a kínálat viszont nem éppen briliáns" - tette hozzá.

Az örök rivális Christie,s előző este közel 395 millió dollár (68 milliárd forint) bevételre tett szert a licitálás zárultával.

"Voltak jó momentumaink, de nehéz pillanatok is akadtak" - értékelte az estét David Norman, a Sotheby,s igazgatója. A legnagyobb siker Paul Gauguin Le Poipoi című festménye volt. A földközi-tengeri tájat ábrázoló képért 39,2 millió dollárt (6,7 milliárd forint) sem sajnált egy hongkongi gyűjtő, noha az aukciósház 40 és 60 millió közötti árat remélt. A vártnál jobb áron kelt el viszont Picasso Tete de Femme nevet viselő szobra, az alkotásért 29 millió dollárt fizettek.

Az est végén az eladási lista első tíz helyezettje között kapott helyet Franz Marc és Lyonel Feininger egy-egy alkotása, ezek 20, illetve 10 millió dollárért találtak gazdára.

A csorba kiköszörülésére a Sotheby,s-nek jövő héten nyílhat alkalma, az aukciósház ugyanis (a Christie,s-hez hasonlóan) a jövő héten kínálja eladásra a klasszikus művészet remekeit.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását