2024. március 28. - Gedeon, Johanna

A király viszi az Oscarokat?

A hétvégén A király beszéde című brit történelmi dráma megszilárdította Oscar-esélyeit azzal, hogy a hét végén a hollywoodi színészek és rendezők legfontosabb díjait is megkapta.
2011. január 31. hétfő 15:49 - HírExtra
A hollywoodi televíziós és filmszínészek céhe (SAG) szombaton Colin Firth-nek ítélte a legjobb színész díját a dadogással küzdő VI. György király megformálásáért. A film teljes stábja is elnyerte a SAG elismerését, egy nappal korábban pedig a hollywoodi rendezők céhe (DGA) nyújtotta át a legjobb rendező díját Tom Hoopernek, a dráma rendezőjének. A király beszéde ezt megelőzően hét Golden Globe-jelöléséből egyet váltott díjra: Colin Firth lett a legjobb színész.

Úgy tűnik, fordult a kocka az Oscar-versenyben: korábban a Facebook alapításáról szóló A közösségi háló című produkció biztos befutónak tűnhetett a kritikusok, majd és a Hollywoodba akkreditált külföldi újságírók Golden Globe-díjai nyomán.

"Szeretném megköszönni a biztonságiaknak, hogy beengedtek az épületbe" - viccelődött a színészcéh díját átvevő Cilin Firth a hétvégi átadón arra utalva, milyen rövid idő alatt oszlatta el A király beszéde a rivális A közösségi háló bombabiztosnak tűnő Oscar-kilátásait.

A történethez hozzátartozik, hogy a brit dráma a hollywoodi producerek legfontosabb trófeáját is megkapta, és az Amerikai Filmakadémia összesen 12 kategóriában jelölte díjaira.

A színészi kategóriákban az elemzők megingathatatlannak vélik Colin Firth (A király beszéde), valamint A harcos mellékszereplői, Melissa Leo és Christian Bale Oscarját. Ha valahol, csupán a színésznőknél születhet meglepetés - állítják. Natalie Portman (Fekete hattyú) ugyanis olyan nagyágyúkkal került szembe, mint Annette Bening (The Kids Are All Right), aki általános közszeretetnek örvend Hollywoodban, és eddig három Oscar-jelölését nem sikerült díjra váltania.

A mellékszerepkőknél Melissa Leót egy 14 éves kislány szoríthatja meg: a filmvásznon debütáló Hailee Steinfeld A félszemű című westernben nyújtott alakításával mindenkit levett a lábáról. Ebben a kategóriában nem példátlan az Oscar ilyen zsenge korban: Anna Paquin (A zongoralecke) 11 évesen, Tatum O'Neal (Papírhold) 10 évesen, Patty Duke (A csodatevő) 16 esztendősen vehette át.

Az Amerikai Filmakadémia díjátadó ceremóniája február 27-én lesz Hollywoodban a hatezer tagú testület szavazása nyomán.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását