2024. április 25. - Márk
Colin Firth "a föld felett lebegett", Darren Aronofsky a fiával legózott, David O. Russellt pedig a kutyája ébresztette: az Amerikai Filmakadémia 120 jelölt előtt nyitotta meg az utat az Oscar-díjak felé.
2011. január 26. szerda 17:22 - HírExtra
"Klimax és Oscar-jelölés, mindez nagyon jót tesz a hormonoknak" - fogalmazott Helena Bonham Carter, aki a legjobb női mellékszereplő kategóriájában jutott az Oscar közelébe A király beszéde című filmen nyújtott alakításával.

Az összesen tucatnyi Oscarra jelölt brit történelmi drámában VI. György királyt játszó Colin Firth így nyugtázta legjobb férfi színész jelölését: "Éppen a kollégáimmal ünnepelek három lábnyi magasban a föld felett lebegve. Nem szoktam ekkora örömhöz, illetve ennyi pezsgőhöz ebben a napszakban".

A dráma rendezője, Tom Hooper arról beszélt, hogy 12 éves kora óta készít filmeket. "Mintha egy gyermekkori álom vált volna valóra, hogy jelölést kaptam az Oscarra" - tette hozzá.

Geoffrey Rush, a féri mellékszereplő kategória jelöltje arról beszélt, hogy ausztrálként éppolyan izgatott, amiért elismerte és megtisztelte a Filmakadémia, mint amennyire filmbeli karaktere lehetett, amikor londoni beszédterápia praxisát felvirágoztatta Anglia jövendő királyának betoppanása.

Legózás közben

"Éppen legóztam a fiammal, és teljesen megfeledkeztem az időről. Amikor a telefon megszólalt, rögtön beugrott, hogy ez csak jó hír lehet. Hihetetlenül megható és megindító ez számomra. A díjkiosztókat nézve cseperedtem fel, de sohasem gondoltam volna, hogy ez számomra is valósággá válik" - mondta a Fekete hattyú rendezője, Darren Aronofsky.

David O. Russell, aki A harcos című filmjével ugyancsak a rendezői Oscar várományosa, a kutyája ugatására ébredt. "Mintha hatodik érzéke lenne az ebnek: amint felriadtam, megszólalt a telefon a hírrel".

Mark Ruffalo, a legjobb férfi mellékszereplő kategória jelöltje filmjének, a leszbikus szülők témájával foglalkozó The Kids Are All Right című vígjátéknak ajánlotta az elismerést. "Ez a jelölés a házasság egyenjogúságának győzelme, ez a legtöbb, amit remélhetek".

Javier Bardem, a Biutiful című mexikói film főszereplője óriási megtiszteltetésnek nevezte, hogy egy nem angol nyelvű filmben nyújtott alakításért jelölték Oscarra; a produkció az idegen nyelvű filmek kategóriájában szintén esélyes a szobrocskára.

A nyolc "jelöléses"

A közösségi háló című Facebook-sztori nyolc Oscar-jelölést kapott. "Szerintem nem azért van akkora visszhangja a filmnek, mert aktuális történet, hanem mert időtlen sztori, olyan öreg témákkal, mint amilyen öreg maga a történetmesélés: barátság és lojalitás, árulás, hatalom, származás, féltékenység. Ezekről Aiszkhülosz is írhatott volna vagy Shakespeare. Szerencsém volt, hogy ők ketten nem voltak elérhetők, ezért én írhattam a dologról" - mesélte Aaron Sorkin, akinek munkáját a legjobb adaptált forgatókönyv kategóriában jelölték a díjra.

"Nem szeretném, ha úgy tűnne, mintha bármilyen formában lebecsülném a filmet, de most tényleg komolyan gondolták?" - lepődött meg Debra Granik, a Winter's Bone forgatókönyvírója a jelölésén.

"Tíz félelmetesen soknak tűnik. Nem szeretnénk elvenni senki másét" - viccelődött Joel és Ethan Coen, akiknek A félszemű című westernjét tíz díjra jelölte a Filmakadémia.
Forrás: MTI/ Hirextra
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását