2024. május 27. - Hella

Fókuszban a magyar-arab kapcsolatok

A magyar-arab kapcsolatok újjáépítéséről és a magyar-egyiptomi gazdasági együttműködésről is tárgyalt Kairóban Hoszni Mubarak egyiptomi elnök és Orbán Viktor.
2011. január 24. hétfő 13:23 - HírExtra
A magyar kormányfő a találkozó után - utalva Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök korábbi nyilatkozatára - azt mondta: Magyarország néhány évvel ezelőtt elveszítette az arab világ jóindulatát, amikor "idétlen megjegyzésekkel a terrorizmus és az iszlám közé egyenlőségjelet tettünk".

Azóta dolgozik a magyar diplomácia azon, hogy Magyarország visszaszerezze a jó kapcsolatok lehetőségét a térségben, és miniszterelnökként az EU-elnökség átvétele után ezért tette éppen Kairóban az első olyan látogatását, amely az Európai Unión kívül van.

A kormányfő szerint az arab világ olyan sarka a földgolyónak, ahol a magyaroknak kifejezetten jó híre van. Ez nem mondható el a Föld mindegyik sarkáról, "itt azonban szeretnek bennünket" - hangsúlyozta, megjegyezve, hogy ez még a kommunista időkre nyúlik vissza, amikor magyarországi nagy cégek komoly fejlesztéseket hajtottak végre Egyiptomban és más arab országokban.

Emellett az egyiptomi értelmiség soraiban is található több száz olyan szakember, aki Magyarországon szerezte meg a diplomáját, vagyis "személyes kapcsolatban is állnak velünk" - hívta fel a figyelmet.

Orbán Viktor úgy látja, "Egyiptom kulcsszerepet játszik ennek a térségnek a stabilitásában. Ők szeretnék, hogy ha az EU ezt elismerné. (...) Egy +advanced statust+ szeretnének megszerezni, s mi ezt támogatjuk".

Hozzáfűzte, az EU soros elnökeként Magyarország, majd az őt követő Lengyelország sokat tehet az EU és az arab világ kapcsolatainak erősítésében, ugyanis "valahogy a közép-európaiak jobban megtalálják a hangot Egyiptomban az arabokkal, mint a nagy államok képviselői".

Kérdésre megerősítette, vasárnap az Arab Liga főtitkárával, Amr Múszával folytatott tárgyaláson téma volt a tunéziai helyzet is, amelyről - mint idézte - a liga főtitkára azt mondta, forradalomnak tekinti az ott történteket.

A tunéziai felkelésnek van egy szociális tartalma is, "amin nekünk, magyaroknak is érdemes hosszabb távon elgondolkodni", hiszen az élelmiszerárak robbanásszerű növekedése volt az egyik kiváltó oka a megmozdulásoknak - hangsúlyozta Orbán Viktor, megjegyezve, hogy ez újabb kihívást jelent a tradicionálisan jó mezőgazdasági hagyományokkal rendelkező országok számára, mint amilyen például Magyarország is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását