2024. április 20. - Tivadar

Kamera a taxikban

Július közepétől 117 milánói taxiban működik olyan videokamera, amely a jármű egész belsejét - beleértve az utast is - befogja.
2008. augusztus 23. szombat 22:01 - Hírextra
A 2400 eurós (565 ezer forint) felszerelési költségből 1000 eurónyit (235 ezer forint) az önkormányzat finanszíroz. A cél a taxisok és az utasok biztonságának garantálása - írta a Corriere della Sera.

A város egymillió eurót tartalékol erre a célra, ennek az összegnek eddig 15 százaléka fogyott el. A taxisok egy része lelkes, mások viszont attól tartanak, hogy a város ezen az úton működésük szabályosságát is ellenőrizni akarja.

A város biztonságáért felelős tanácsnok kijelentette: büszke arra, hogy Milánó Olaszország "leginkább videóellenőrzött" városa. "A videokamerák válságba taszítják a bűnözőket" - mondta bizakodva. Az önkormányzat ugyanis a taxikon kívül 900 kamerát szereltetett fel a város különböző pontjain a drogterjesztők, a zsebtolvajok, a falfirkálók, a tilosban parkolók tettenérésre. Az ATM, a helyi közlekedést irányító társaság pedig 2009 végéig 540-ről 2500-re akarja emelni a metróban felállított kamerákat.

E kamerák már ott vannak a firenzei taxikban is és Róma is ebbe az irányba halad - írta a lap, amely felhívja a figyelmet arra, hogy egy ilyen járműben az utasoknak is tartózkodóbban kell viselkedniük, búcsút mondhatnak a titkos találkáknak, amelyeket eddig taxiban bonyolítottak le, és a kompromittáló telefonokat is mellőzniük kell.

Az ombudsman, a magánélet sérthetetlenségének őre ígéri, hogy "figyelmesen és előítélet nélkül" vizsgálja meg a kezdeményezést. Általában, mint ahogy ez történik az üzletekben felszerelt videokamerákkal, mindent rendben lévőnek talál, ha a tulajdonos kirak egy üvegmatricát, amelyben figyelmezteti vevőit a kamera jelenlétére. Ez azonban csak akkor kötelező, ha magánszemély, adott esetben az üzletben dolgozó alkalmazott vagy tulajdonos védelmét szolgálja. Ha azonban a közfinanszírozással egy egész közösséget akarnak óvni, el lehet ettől tekinteni. Az ombudsman szerint, ha a kamerás taxik száma növekszik, egy ad hoc normatívával meg lehet a problémát oldani.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását