2024. március 29. - Auguszta

Így úszhatjuk meg az influenzát

Mit tegyünk, ha nem akarunk ágynak esni a közelgő influenzajárvány idején? Tévhitek, megoldások és tuti tippek a betegség elkerülésére - a HírExtra egy szakember segítségével járta körül a témát.
2011. január 20. csütörtök 14:56 - HírExtra
Az unfluenzával kapcsolatos tévhiteinek eloszlatásában és a betegség elleni harc trükkjeinek felsorolásában dr. Komáromi Zoltán, a háziorvosok országos szakfelügyelője sietett a HírExtra segítségére.

1. Járvány lesz. Vagy már van?!

A vírus már itt van közöttünk. A terjedése attól függ, hogy milyen időjárásunk lesz a következő hetekben. Ha ugyanis mínusz fokok vannak és száraz levegő, akkor hiába tüsszenti el magát valaki mondjuk a villamoson, a kórokozókkal teli cseppek, még mielőtt más be tudná szippantani, megfagynak, inaktiválódnak. Ha azonban ugyanez tíz-tizenkét fokban, magas páratartalmomban (mint amilyen a köd) történik, akkor percekig lebegnek ezek a szemcsék a légtérben. Ezeket a rajtuk keresztülhaladó emberek be is szippantják.

2. Influenzaszezon van. Vagy csak lesz?!


Minden évben február első, második, de legkésőbb harmadik hetében szokott megérkezi a járvány - legalábbis Magyarországon. Ezek között az éghajlati viszonyok között ez a törvényszerű. Az epidemiológusok adatai szerint az idei járvány Angliából indult, és már a kontinens felé tart.

3. A gyerek viszi haza az iskolából. Vagy fordítva?!

Ez tipikus a járvány kialakulásában, bár idén ezt úgy néz ki, hogy megúsztuk… Amikor otthon vannak az emberek, csak a családban cserélgetik egymés közt a vírusokat. Amikor azonban elkezdődik az iskola, könnyen előfordulhat, hogy egy gyerek "bedönt" egy egész osztályt.

4. Az oltás szükséges. Vagy mégsem?!

*Ha egy betegség ellen van kifejlesztett védőoltás, akkor vétek kihagyni ezt a lehetőséget. Ez sem nyújt azonban száz százalékos biztonságot. Körülbelül nyolcvan százalékos hatékonysággal véd, viszont szinte minden esetben meggyengíti valamilyen szinten a kórokozót. Aki teheti, és tudja, hogy nem olyan ellenálló a betegséggel szemben, érdemes kérnie a védőoltást.

5. Az influenzát nem lehet nem elkapni. Vagy mégis?!

Kicsin múlik. Egy nyugdíjas például ne délután ötkor menjen le a boltba, amikor dugig van potenciálisan fertőzött emberekkel, hanem mondjuk a délelőtti órákban.

Vagy ha felszáll az ember egy tömegközlekedési eszközre, akkor menjen a legüresebb sarokba és nézzen ki az ablakon - a tarkónkon ugyanis kevesebb valószínűséggel tudjuk elkapni a fertőzést.

Ha pedig olyan helyen járunk, ahol sok ember megfordul, csak óvatosan fogjuk meg a dogokat. Ha például láttuk, hogy valaki a kezébe tüsszentett, majd megfogott egy kilincset, mi ugyanazt a kilincset csak zsebkendővel érintsük meg!

6. A betegség nem akadály a munkában. Vagy mégis?!

Ne menjünk betegen dolgozni! Ne menjen be a beteg ember oda, ahol mondjuk nyolc másik emberrel dolgozik egy légtérben. Maradjon otthon néhány napig! Sokan sajnos a munkahelyük féltése miatt bemennek betegen is, és megfertőzik a kollégákat - mi azt szoktuk javasolni a rendelőben, hogy három-négy napig maradjanak otthon, menjenek inkább táppénzre.

7. Köhögés, tüsszögés orrváladék minden mennyiségben - ez az influenza. Vagy egészen más?!

A klasszikus influenzát sokan összekeverik a náthával és más légúti betegségekkel. Akik köhög, tüsszög, láza van, az még nem biztos, hogy influenzás. A legtöbb ilyen betegségnél nem influenzáról, hanem más vírusokról, baktériumokról van szó.

Az influenza ott kezdődik, hogy az ember pillanatok alatt belázasodik, elanyátlanodik. Fájnak az ízületei, sajog a keze-lába, a feje, mindene. Zavarja a fény, rázza a hideg, hányingere van - pocsék a közérzete. Ilyenkor még semmilyen légúti tünet nem jelentkezik. Csak másnap, harmadnap. Viszont már az első naptól kezdve fertőz ez a beteg is...

8. A gyógyulásért ki kell fosztani a gyógyszertárat. Vagy nem?!

Először is a lázzal kell valamit kezdeni. A lázcsillapító gyógyszer mellett nagyon sok folyadékot kell inni. Annyit, hogy izzadjunk. Óránként érdemes lezuhanyozni, hűteni a szervezetet. Ha valakinek mondjuk a két csuklójára tesznek egy-egy vizes zsebkendőt, az nem fogja lehűteni. Óránként érdemes legalább három-négy deci folyadékot elfogyasztani - mindegy, hogy vizet, teát, vagy levest.

Fizikailag kell kímélni magunkat. Nem szükséges feltétlenül feküdni, de érdemes legalább üldögélni. Mindezt párás közegben tegyük, hogy ne száradjonak ki a légutak!

Az orrcsepp, az orrspray, a torokfertőtlenítő és a fájdalomcsillapító mindenesetre jól jönnek. Ha a tünetek nem múlnak el két-három nap alatt és látja az ember, hogy ez már a betegség második
felvonása, akkor pedig jöhet a háziorvos, aki adott esetben akár az antibiotikumokkal is folytathatja a terápiát.. Az ugyanis fontos, hogy ne legyen szövődmény. Az influenza ugyanis nagyon lecsökkenti a szervezet ellenállóképességét, így egy második, harmadik kórokozó
sokkal egyszerűbben meg tudja támadni a szervezetet.

9. Erős vagyok, fitt vagyok, egészségesen élek - meg se fog kottyanni az influenza. Vagy pont fordítva?!

Vannak olyan foglalkozási csoportok, akik eleve veszélyeztetettebbek. Tanárok, óvónők, tömegközlekedésben, ügyfélszolgálatokon dolgozók. Az immunrendszert nem haszontalan dolog erősíteni, de az nem mindenható egy agresszív vírusfertőzéssel szemben.

10. A kismamák sincsenek nagyobb veszélyben, mint bárki más. Vagy mégis?!


Tavalyelőttig ezzel nem volt probléma, mert nem voltak fokozottan veszélyeztetettek. A tavalyi év aztán bebizonyította az ellenkezőjét. Világszerte kétszeres, háromszoros túlreprezentáltsága volt az influenzás kismamáknak - olyan szinten, hogy nem egyet közülük lélegeztetőgépre kellett tenni, és sajnos sok esetben betegek el is veszítettéka  babát.

Az ÁNTSZ javaslatában - miszerint ki kapjon térítésmentes oltást - a kismamák az első helyre kerültek.

Ráadásul nem csak a gyermeket várók, hanem a gyereket vállani készülők is fokozottan veszélyeztetettek.

Egyre több a beteg
"Január második hetében folytatódott az influenzaszerű megbetegedések számának növekedése" - áll az Országos Epidemiológiai Központ aktuális heti influenza jelentésében. "A figyelőszolgálatban résztvevő orvosok jelentéseinek alapján végzett becslés szerint a 2011. január 17-23. közötti héten az országban körülbelül 18 ezer 400 fő fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel, amely másfélszerese az előző hetinek.
Az influenza miatt orvoshoz fordulás gyakorisága Pest megyében volt a legmagasabb és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében volt a legalacsonyabb. A betegek 22,2 százaléka a gyermek. A második naptári héten influenza, illetve influenzaszerű megbetegedés miatt 69 fő kórházi ápolása vált szükségessé.
A klinikai és a virológiai adatok értékelése alapján megállapítható, hogy Magyarországon 2011. második hetében folytatódott az influenza-aktivitás növekedése: az influenzaszerű és a virológiai vizsgálattal igazolt influenza A(H1N1)2009 megbetegedések már nem csak szórványosan fordultak elő, hanem helyi járványok is kialakultak. A területi érintettségben igen nagy eltérések tapasztalhatók.
A domináns 2009-es pandémiás influenzavírus mellett megjelent az influenza B vírus is."

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását