2024. április 20. - Tivadar

A banki csőd szívbajt okoz

Ha egy fejlett országban beüt a banki csőd, az infarktusok száma átlagosan 6,4 százalékkal emelkedik - mutatták ki a Cambridge-i Egyetem szakemberei, akik elsők között vizsgálták ezt a fajta összefüggést.
2008. február 27. szerda 11:58 - Hírextra
A fejlődő országokban ez az emelkedés még nagyobb - hívták fel a figyelmet a Globalization and Health szaklapban megjelent tanulmányukban a kutatók.

A szakemberek az 1960-as évektől egészen 2002-ig vizsgálták a bankok csődjeit, így például az 1985-ös amerikai hitelbotrányt vagy a svéd banki válságot az 1990-es évek elején, és ezeket összevetették a WHO (Egészségügyi Világszervezet) halálozási statisztikáival - olvasható a BBC News honlapján.

A kapott adatokat rávetítették Angliára, és kiszámították, hogy ha még több olyan csőd üt be, mint amilyen legutóbb a Northern Rock bankhálózaté volt, akkor ötezerrel növekedhet a szívelégtelenségben elhalálozók száma.

Tavaly ősszel az amerikai jelzálogpiaci válság tetőpontján több napig tartó bankroham során - amelyhez hasonlóra Nagy-Britanniában a XIX. század közepe óta nem volt példa - a Northern Rock eredeti 24 milliárd font lakossági betétállományból legalább 3 milliárd fontot kivettek az ügyfelek. A newcastle-i székhelyű jelzálog kölcsönző részvénye összeomlott, a súlyos tekintély-és bizalomvesztés nyomán a brit kormány a múlt héten a bank államosításáról döntött.

A vizsgálat rámutatott arra, hogy egy bankcsőd idején főként az idősebbek vannak veszélyben a szív-és érrendszeri elhalálozást illetően.

Az olyan országokban, mint India, a gyenge banki szabályozó rendszer és az alacsony színvonalú egészségügyi ellátás együttes hatása a halálozások akár 26 százalékos emelkedését is előidézheti - állítják a kutatók, akik azt is hangsúlyozzák, hogy az összefüggés további elemeinek kutatása még szükséges.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását