2024. április 25. - Márk

MSZP: gyengíti a családjogokat az új alkotmány

Az MSZP szerint az új alkotmány szabályozási elveiről szóló javaslat gyengíti a nők, a családok és a gyermekek jogait.
2011. január 13. csütörtök 12:29 - HírExtra
Kormos Kata szóvivő kifogásolta, hogy amíg a jelenlegi alaptörvény a házasság és a család védelméről rendelkezik, az új alkotmány koncepciója csak a házasságon alapuló családot részesítené kiemelt védelemben, így indokolatlan hierarchiát állít fel, hátrányosan megkülönbözteti az élettársi kapcsolatban élőket és az egyszülős családokat.

Hozzátette, hogy a kormány már az új adórendszer bevezetésével diszkriminálta azokat a kisebb jövedelmű családokat, amelyek nem tudják igénybe venni a gyermekek után járó adókedvezmény teljes összegét.

Alapot adna?

Kunhalmi Ágnes, az MSZP elnökségi tagja - a Lendvai Ildikó szerdai sajtótájékoztatóján elhangzottakkal egyezően - attól óvott, hogy az új alkotmány alapot adjon a jelenlegi abortusztörvény megváltoztatására. Mint mondta, ha az új alaptörvény szabályozási elveiről szóló javaslatban foglaltak életbe lépnek, az Alkotmánybíróság a jogszabály esetleges felülvizsgálatakor nem tudna olyan döntést hozni, amely ne csorbítaná az anyák rendelkezési jogát.

A politikus kifejtette: Magyarországnak nincs szüksége új alkotmányra, problémáira az nem jelent megoldást. Úgy vélekedett, az elmúlt hónapok azt mutatják, a kormány célja az alkotmányozással csak az, hogy elfedje hibás intézkedéseit, bizonytalanságát, és önigazolást nyerjen, mert fél, hogy elveszíti a hatalmát. Hozzátette: a Fidesz-KDNP kizárólag saját érdekeit és értékeit kívánja érvényesíteni az új alaptörvényben.

Kormos Kata a sajtótájékoztatón megerősítette, az MSZP nem vesz részt az új alkotmány parlamenti vitájában, és változatlanul azt sürgeti, hogy az alkotmányozást a második félévben széleskörű társadalmi egyeztetéssel kezdjék újra.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását