2024. május 2. - Zsigmond

Hol vannak a nők?

Aktualizálva a választ, könnyen felelhetnénk: a Parlament kapuit döngetik manapság. Ha megvalósulnak a tervek, a politikai pártok kötelező kvótarendszer alapján juttathatnak be kellő számú női politikust a honatyák közé.
2007. november 6. kedd 12:20 - Hírextra

A honatyák szó már önmagában is jelzi, hogy ezt a foglalkozást nem a nőknek találták ki egykoron. Asbótné Thorma Judittól, a Magyar Nők Szövetségének elnökétől éppen ezért elsőként azt kérdeztük:
- Rá kell kényszeríteni a nőkre a politikát? Valóban szükség van arra, hogy ezt a tervezett kvótarendszer is elősegítse?

- Én másképpen teszem fel a kérdést. A férfiak, akik ma ott ülnek a parlamentben, vajon miféle képződmények? Miből sejthető előre, hogy értenek a politikához? Meg kell hallgatni a felszólalásaikat, s bizony nem hiszem, hogy minden esetben a profizmus felsőfokáról árulkodnak. A parlamentben sem csak bölcs, mindenre kiképzett atyafiak ülnek. A negyvenegynéhány nő, aki elszántan üldögél a padsorokban, szerintem jobban teljesít - riposztozik az elnök.
- Miből gondolja?

- Mivel kevesen vannak, s így jobban odafigyelnek rájuk, nagyon ügyelnek arra, hogy jól fejezzék ki magukat. A férfiak nehogy megszólják, esetleg kinevessék őket. A nők képzettségével pedig eleve nincs probléma. Nem azt állítom, hogy az egész parlamentet nőkkel kell feltölteni, csak a pártlistákról beszélek. Adjunk lehetőséget nekik, hogy bejuthassanak a parlamentbe. A politika a pártok révén kap ott helyet, tehát a pártok segítsék a hölgyeket.

- Miért tartja ezt célszerűnek?
- Azért legyenek nők a parlamentben megfelelő számban, mert az ország lakosságának is több mint a fele nő, ennek kellene tükröződnie az országgyűlésben is. A pártok szervezzék úgy választási programjaikat, hogy megmutathassák, igenis tudnak ugyanannyi megfelelő nőt találni, mint férfit. Azt várom a társadalomtól és főleg a férfi politikusoktól, hogy örüljenek: adtak egy lehetőséget a nőknek, a többi a választók dolga - véli Asbótné Thorma Judit.

- A nők másképpen gondolkodnak, mint a férfiak?
- Sok tekintetben máshogy közelítenek meg bizonyos kérdéseket. Csak Magyarországon élő probléma az, hogy a nők saját érdekeiket illetően nem tudnak hatékonyan politizálni. A parlamentben ülő nők - annak ellenére, hogy más téren megállják helyüket -, siralmas teljesítményt nyújtanak, ha a nők problémáit kell megoldani.

- A politika nemcsak nőkről szól. Nem egységesen, a társadalom egészének problémáiról kellene gondolkodni?
- A nők jogainak érvényre jutását csak a nők oldhatják meg. Racionálisabbak, s gyakorlottabbak is néhány területen, mint a férfiak, például az ifjúság, az oktatás és a családpolitika kérdéseiben. Sőt, továbbmegyek: ha a nők ötven százalékos arányban lennének a parlamentben, a korrupciós ügyek száma is csökkenne, a nők ugyanis kevésbé korruptak, mint a férfiak.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását