2024. május 18. - Erik, Alexandra

Közterületen és telefonon keresztül is megszólíthatók a választók

Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos szerint megengedett, hogy aláírásgyűjtéskor a pártok megbízottjai közvetlenül közterületen, vagy telefonon keresztül szólítsák meg a választópolgárokat. A biztos erről szóló közleményét pénteken juttatta el a távirati
2007. október 19. péntek 10:26 - Hírextra

Péterfalvi Attila emlékeztetett arra, többször javasolta már a pártoknak, hogy kezdeményezzék a politikai marketing kérdéseinek jogszabályi rendezését. Ám a politika - fűzte hozzá - nem fogadta meg tanácsot, a választópolgárok magánszférájának védelmében nem jutott konszenzusra, nem fogadott el ilyen tárgyú törvényt.

A megfelelő jogszabályi háttér hiányában jelenleg nincs olyan kötelező rendelkezés, amely szabályozná, esetenként korlátozná azokat a módokat és módszereket, ahogy a politikai szervezetek képviselői kapcsolatba lépnek a választópolgárokkal - mutatott rá az adatvédelmi biztos.

Mint írta, nem tiltott, hogy a választópolgárt lakóhelyén keressék fel, ugyanakkor - mutatott rá - "a polgárok spontán felkeresése lakásukban indokolatlan zavarással járhat".

Péterfalvi Attila felhívta az aláírásgyűjtők figyelmét arra, hogy az aláírásgyűjtő ívek mellett nem készíthetők olyan tartalmú feljegyzések, amelyek névhez és címhez társítva rögzítenék az érintettek véleményét.

Az Alkotmánybíróság (Ab) hétfői ülésén helybenhagyta az Országos Választási Bizottság (OVB) azon határozatait, amelyek korábban már hitelesítették az aláírásgyűjtő ívek mintapéldányait a Fidesz és a KDNP által a képzési hozzájárulás, a vizitdíj és kórházi napidíj ügyében elindított népszavazási kezdeményezések esetében.

Orbán Viktor, a Fidesz elnöke kedden sajtótájékoztatón jelentette be, az ellenzéki párt képesnek érzi magát arra, hogy 48 óra alatt összegyűjtse a népszavazáshoz szükséges aláírásokat. Mint mondta, minden korábbinál nagyobb számú aláírást szeretnének összegyűjteni a népszavazási kampány első szakaszában. A Fidesz és a KDNP pénteken kezdi az aláírásgyűjtést .

Horn Gábor, az SZDSZ ügyvivője a távirati irodához csütörtökön eljuttatott közleményében arra kérte a Fideszt, csak a népszavazás kiírásához szükséges számú aláírást gyűjtse össze, a vonatkozó szabályok pontos betartása mellett.

A liberális képviselő közleményében elgondolkodtatónak nevezte azt a fideszes fogadkozást, amely milliós nagyságrendű aláírás gyűjtését tűzi ki célul, népszavazás kezdeményezése ürügyén.

"A személyes adatok ilyen üzemszerű gyűjtése komoly adatkezelési aggályokat, adott esetben tiltott adatbázis építésének gyanúját veti fel" - tudatta az SZDSZ álláspontját Horn Gábor.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását