2024. május 15. - Zsófia, Szonja

LMP: fejlesztenék az életminőséget

Az LMP üdvözli, hogy a Fővárosi Közgyűlés a költségvetési koncepció kapcsán tegnap megszavazta a párt módosító javaslatait. Így számos fontos terület megmenekülhet, illetve új forrásokhoz juthat.
2011. január 13. csütörtök 16:47 - HírExtra
A főváros vezetése által beterjesztett eredeti javaslatban olyan drasztikus elvonások szerepeltek, amelyek számos fontos program, szervezet és komplett intézményrendszer ellehetetlenülését jelentették volna. Az LMP olyan módosító javaslatokat adott be, amivel esély nyílt a megszorítások megakadályozására és a városlakók életminőségét javító fejlesztésekre.

A tegnapi vita legnagyobb eredménye az, hogy a közgyűlés az LMP indítványának köszönhetően a koncepcióban szereplő ágazati keretszámokat és a hétéves fejlesztési tervet mégsem rögzítette, így ezeket a későbbi költségvetési vitában még módosítani lehet.

Befogadott javaslataink révén lehetőség nyílik arra, hogy a hajléktalan-ellátás, a kisebbségek, a zöldterületek fenntartása és kultúrára pótlólagos forrásokat fordíthassunk. A közgyűlés elfogadta, hogy a BKV plakátok önkormányzati kézbe kerüljenek és a bevételekből a kulturális, szociális és sport terület támogatható legyen.

Elfogadták az ingatlanérték-növekedési adó koncepciójának kidolgozásáról szóló javaslatunkat is, amellyel az övezetátsorolások és építkezések miatt jelentkező profitból a beruházók a közcélú fejlesztések terheinek finanszírozásában vállalnának részt. Ezzel kiszámítható fejlesztési környezet jöhet létre, az így nyert pénzekből közlekedési hálózatokat, óvodákat, iskolák, zöldterületeket lehet fejleszteni.

A már számos nyugat-európai nagyvárosban bevezetett dugódíj a budapestiek érdekét szolgáló javaslat. Ennek segítségével csökkenteni lehet a tömegközlekedés árait, és növelni annak színvonalát, miközben a dugók és a szmog mérséklésével élhetőbbé tehetjük a várost mindenki számára.

A 4-es metró Keleti pályaudvartól történő továbbépítése értelmetlenül emésztené fel évtizedekre Budapest fejlesztési pénzeinek nagy részét. AZ LMP javaslatára a közgyűlés megvizsgálja ennek alternatíváit. Sikerült elérnünk azt is, hogy a kisebbségi önkormányzatok ellehetetlenülését eredményező javaslatot lényegében visszavonják; a fideszes többségű illetékes bizottság öt százalékos csökkentésre tett javaslatot.

Örülünk annak, hogy Tarlós István és a Fidesz a bevett hazai politikai logikától eltérően nyitott volt javaslatainkra és belátták, hogy nem szükséges vegetálásra kényszeríteni a várost. Amennyiben február végén a városvezetés mégis a városlakók érdekeit figyelmen kívül hagyó költségvetést terjeszt be, természetesen fel fogunk lépni ez ellen.

Felelőtlennek tartjuk ugyanakkor azt a típusú ellenzéki politizálást, amikor a pártok hangoskodnak, de nincs egyetlen épkézláb módosító javaslatuk a helyzet javítására. Az LMP a fővárosi közgyűlésben továbbra is azon dolgozik, hogy a választási programjából minél több elem valósuljon meg.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását