2024. április 25. - Márk

Jobbik: nemet mondtak Gyurcsánynak

A Jobbik részt vesz az alkotmányozásban és semmilyen körülmények között nem működik együtt Gyurcsány Ferenccel.
2011. január 11. kedd 13:50 - HírExtra
Dúró Dóra, a Jobbik szóvivője kedden az MTI-nek reagált a volt miniszterelnök blogbejegyzésére, amelyben azt javasolta: valamennyi ellenzéki párt hirdessen bojkottot az alkotmányozási folyamat egészére, és egyáltalán ne vegyen részt az Országgyűlés munkájában azon idő alatt, amikor a parlament, "önmagát bárminek is nevezve, a Fidesz új alkotmányát tárgyalja".

A Jobbik szóvivője leszögezte: bár pártja az alkotmányt előkészítő eseti bizottság munkájából kiszállt, a továbbiakban az alkotmányozásban, az egy hónapos parlamenti vitában részt kíván venni.

Felhívta a figyelmet, hogy a parlamenti bizottság munkájában sem volt egységes az ellenzék. Igaz, mindhárman kiléptek az alkotmányozásból, de nem ugyanabból az okból döntöttek így és nem ugyanakkor tették azt - közölte, kitérve arra, hogy a Jobbik saját javaslatokat is megfogalmazott, amit nem tett meg a másik két ellenzéki párt.

Javaslatai indoklás nélküli leszavazása után döntött úgy a Jobbik, hogy nem vesz részt a továbbiakban a bizottsági munkában - hangsúlyozta Dúró Dóra, megjegyezve: ez a lépés nem jelenti azt, hogy a fideszes többségre bíznák az alkotmányozást. A Jobbik szeretné korábbi elképzeléseit minél nagyobb részben érvényre juttatni - fejtette ki.

A Jobbik kíváncsi arra, hogy Gyurcsány Ferenc blogbejelentése tekinthető-e az MSZP hivatalos álláspontjának, vagy egyéni akcióról van szó - mondta.

Orbán Viktor a tavaly december 24-i Magyar Nemzetben megjelent interjúján mondta el, hogy Magyarország új alkotmánya 2012. január elsején lép hatályba, az új alaptörvényt idén április 25-én, húsvéthétfőn fogadja el az Országgyűlés.

A kormányfő a lapnak az alkotmányozás "menetrendjéről" szólva kifejtette: február végén, március elején megkezdődik a nemzeti konzultáció az alkotmányról, március 15-én az Országgyűlés egy ünnepélyes deklarációval átalakítja magát alkotmányozó nemzetgyűléssé, ami nem jogkörbővülést jelent, hanem azt, hogy semmilyen más kérdéssel nem fog foglalkozni, csak az új alkotmánnyal.

Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője az Országgyűlés tavalyi, utolsó munkanapján, december 23-án az együttműködés jegyében arra kérte az ellenzéki pártok képviselőit, hogy térjenek vissza az "alkotmányozás asztalához", vegyenek részt az új alkotmány elkészítésében, és az egyeztetéseket kezdjék újra januárban.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását