2024. május 18. - Erik, Alexandra

Rendezvény a fiatal kutatókért

Harmadik alkalommal hirdeti meg az MTA elnöke a példaértékű kezdeményezéssé vált Lendület Programot kimagasló teljesítményű fiatal kutatók számára.
2011. január 11. kedd 13:39 - HírExtra
A nyertesek ígéretes kutatási programokra alapíthatnak nemzetközileg is versenyképes új kutatócsoportokat akadémiai intézetekben vagy egyetemeken. Az új pályázatok finanszírozására rendelkezésre álló összeg 2011-ben a kormányzati támogatásnak köszönhetően 600 millió forint. A korábbi pályázatokkal együtt az Akadémia 1,1 milliárd forintot fordít a programra.

A gazdasági élet szereplői - felismervén az akadémiai kezdeményezés jelentőségét - folyamatosan tesznek felajánlásokat nyertes kutatók kutatócsoportjainak támogatására. A legnagyobb nemzeti energetikai vállalat, a Magyar Villamos Művek Zrt. évi 5 millió forinttal támogatja a 2010-ben pályázatot nyert Gali Ádám fizikus napelemekkel összefüggő kutatásait.

Óriási verseny folyik a tehetséges kutatókért Európában és a világban, ők jelentik ugyanis egy-egy ország számára a jövőt, nem csupán a tudományban és a fejlesztésben, hanem a közéletben is.

Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke 2009-ben azzal a céllal indította el a Lendület Programot, hogy a világ élvonalába tartozó tehetséges fiatal kutatók hazai előrelépési lehetőségeit támogassa és elvándorlásukat megállítsa. A Lendület Programot a kezdetektől kiemelt figyelem övezi mind a kutatói közösség mind a társadalom részéről, és biztatóak a nyertes kutatócsoportok első eredményei is, amelyek igazolják a két éve indított pályázati rendszert.

2009-ben 28 2010-ben 22 pályázat érkezett a felhívásra. A beérkezett kutatási tervek mindegyikét négy anonim bíráló értékelte. Az értékelések alapján a második bírálati fordulóban az Akadémia elnöke által irányított nyilvános zsűri tagjai a pályázati rendszerekben jártas, nemzetközileg is elismert kutatók közül kerültek ki, és tettek javaslatot a nyertesekre. 2009-ben a döntések nyomán öt, 2010-ben hét kutatócsoport alakult.

A kutatócsoportok vezetői között található fizikus-csillagász, vegyész, fizikus, matematikus biológus, kutatóorvos, agykutató és közgazdász is. Az Akadémián 2010 októberében megtartott beszámolóik alapján a bírálatokra felkért tudósok mind az öt 2009-ben létrehozott kutatócsoport teljesítményét elismerésre méltónak találták, és javasolták a megkezdett programok további akadémiai finanszírozását.



A pályázat nyertesei által létrehozott kutatócsoportok számos rangos folyóiratban publikálták tudományos eredményeiket, és külső pályázatokon összességében több támogatást nyertek el, mint amennyit az Akadémiától kaptak.

Idén a Lendület Programot az Akadémia az egyetemekre is kiterjesztette. A program keretében létrehozható kutatócsoportok vezetésére pályázók két kategóriában pályázhatnak, életkoruknak megfelelően, a kutatóhely vezetőjével, illetve az egyetem rektorával való mérlegelés alapján.

Az egyikben önálló kutatói pályájukat kezdő, 30-40 év közötti kiemelkedő és egyre növekvő teljesítményt mutató ígéretes fiatal kutatócsoport-vezetők pályázatait várja az Akadémia elnöke. A másik kategóriában sikeres, már önálló kutatói pályát folytató, 35-45 év közötti, a nemzetközi mezőnyben is tartósan kiemelkedő teljesítményű, professzori kiválóságú vezető kutatók adhatják be pályázataikat.

Az MTA a leendő kutatócsoport-vezetőktől az elkövetkező 10-15 évben aktív kutatói és kutatásvezetési munkát vár el, és azt, hogy további támogatásokat nyerjenek a nemzetközi és hazai versenypályázati kutatásfinanszírozási forrásokból.

Az új pályázatok finanszírozására 2011-ben rendelkezésre álló 600 millió Ft fele fordítható akadémiai kutatóintézetekben, másik fele pedig hazai egyetemeken induló Lendület-kutatócsoportok támogatására.

A korábbi pályázatokkal együtt az Akadémia évi 1,1 milliárd forintot fordít a programra. A programban elnyerhető maximális összeg évi 60 millió forint.

Magyarországon ezer munkavállalóra átlagosan csupán négy, négy és fél tudományos tevékenységet végző szakember jut, míg az Európai Unió tizenöt tagállamában ez a szám tíznél magasabb.


Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását