2024. április 27. - Zita

Benzin-ár: ezt dobta a gép

A kormány egyelőre nem tervezi az üzemanyagárak jövedéki adójának, illetve áfa-tartalmának csökkentését - derül ki a gazdasági tárca és a kormányszóvivő tájékoztatásából.
2011. január 11. kedd 11:01 - HírExtra
Hétfőn az MTI piaci forrásokból származó értesülés alapján közölte, hogy emeli bruttó 3-3 forinttal a 95-ös benzin és a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát szerdán a Mol Nyrt., s ezzel újabb történelmi csúcsra nőnek az árak: a benzin átlagára 363-364 forintra emelkedik, a gázolajé pedig 354 forintra. A tárca sajtóosztálya azt közölte: "a kormány eddigi törvényjavaslataiban nem változtatott az üzemanyagok jövedéki adójának a mértékén. A jövedéki adó utolsó emeléséről még az előző kormány döntött 2010. január 1-jével".

A Fidesz-KDNP kormány azonban az árufuvarozók és a személyszállítást végzők megsegítése érdekében létrehozta a kereskedelmi gázolaj intézményét. Ezzel az intézkedésével lehetővé tette az érintett szektorok részére a kereskedelmi gázolaj utáni részleges jövedéki adó-visszaigénylést, literenként 6,50 forint mértékben - tették hozzá.

Nagy Anna kormányszóvivő az MTI-nek a téma kapcsán azt mondta, nincs napirenden újabb adóváltozás a már bejelentetteken túl. Az idei adócsökkentéseknek két fő csapásiránya van: az egykulcsos, családi adórendszer és ehhez kapcsolódóan a családi adókedvezmény bevezetése, valamint a vállalkozások támogatása a társasági adó 19-ről 10 százalékra történt csökkentésével. Ezzel a két intézkedéssel 600-700 milliárd forinttal több marad a lakosságnál és a vállalkozásoknál - közölte.

A szocialisták az üzemanyagok árának csökkentésére szólították fel a kormányt. Hétfői sajtótájékoztatójukon úgy értékelték: a kormány tehet a benzinárak növekedéséről, a drágulást az olajár nem indokolja, az annak a következménye, hogy a forint gyengült a dollárhoz képest.

Az MSZP emlékeztette a kormányt, hogy néhány hónapja ellenzékből még azt állították, az ország vezetőinek van lehetősége az üzemanyagárak csökkentésére, csak akarniuk kell.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását