2022. augusztus 12. - Klára

Kiváló dohánytermés lesz

A korábbi évekhez képest valamivel jobb minőségű dohánytermés várható az idei szezonban - közölte a Magyar Dohánytermelők Országos Szövetségének (Madosz) elnöke csütörtökön az MTI-vel.
2016. szeptember 1. csütörtök 16:38 - HírExtra

 

    Bényei Illés elmondta, 2015-höz viszonyítva több mint ezer hektárral kevesebb területre kötött szerződést a termelőkkel 2016-ban a két felvásárló, a szolnoki Dofer Dohányfermentáló Zrt. és a nyíregyházi ULT Magyarország Zrt. Tavaly 4418 hektárról takarítottak be termést a termelők, ebben az évben pedig 3366 hektárra van érvényes szerződés.

    A szakmai szövetség elnöke kifejtette, a kedvező tavaszi időjárás miatt tíz nappal korábban tudták kiültetni a palántákat a gazdálkodók, a nyár közepéig még rendkívül jónak prognosztizált termést júliusban azonban komoly jégverés ért, amely több mint 300 hektár ültevényen okozott jelentős pusztítást a növények között.

    Így nem valószínű, hogy a várható termésmennyiség meghaladja a termelői szerződésekben foglalt mennyiségeket - tette hozzá.

    A betakarítás második fázisa szeptemberben befejeződik, a dohány minősége jobb, mint az elmúlt években, de problémát jelent, hogy a korábbi évekhez képest jelentős a növény víztartalma, ami megemeli a szárítás költségét - közölte Bényei Illés. Jelezte, míg korábban 5,5-6 kilogrammnyi zölddohányból lehetett egy kilogramm szárazdohányt előállítani, idén ez lényegesen 6 kilogramm fölé emelkedett.

    A szolnoki fermentáló már augusztusban megkezdte a felvásárlást, az ULT a leszerződött Virginia-féle dohányokat szeptember 20-tól veszi át. A felvásárlási árak 2015-höz viszonyítva nem változtak jelentősen, a minőségi osztályokhoz kötött árak mindkét fermentálónál ugyanazok maradtak. Az ULT ugyanakkor szigorította a többlettermés értékesítése esetén alkalmazott prémiumrendszert, ezért várhatóan a velük leszerződött, többletterméssel rendelkező termelők nem fognak annyi prémiumot kapni, mint az előző években - mondta Bényei Illés.

    A dohánytámogatási rendszerrel kapcsolatban a Madosz elnöke elmondta, az elmúlt évi nemzeti kiegészítő és a szerkezetátalakítási támogatásokat kifizették a gazdálkodóknak, azonban a minimális támogatást egyelőre nem folyósították számukra, holott az ígéretek szerint ezt az összeget augusztus 31-ig kapták volna meg.

    Ebben az évben hektáronként több mint 900 ezer forint támogatást folyósítottak a dohánytermelőknek, a Madosz reményei szerint a 2017-es évre nagyjából hasonló nagyságrendű támogatáshoz juthatnak hozzá.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását