2024. május 20. - Bernát, Felícia

Túlélte a fejlövést

Rövid időre felébresztették az orvosok Gabrielle Gifford amerikai képviselőt - egy nappal azután, hogy egy merénylő fejbe lőtte, és kétórás agyműtéten esett át -, és azt tapasztalták, hogy a politikusnő képes volt reagálni a hozzá intézett egyszerű utasításokra.
2011. január 10. hétfő 07:56 - HírExtra
A lövés hátulról érte Gifford fejét és a baloldali agyféltekén áthatolva távozott a koponyából. A lövedék a jobb féltekét és az agy központi részét nem érintette, s ennek alapján a kezelőorvosok, akik mesterséges kómában tartják a képviselőt, óvatosan derűlátóak Gifford túlélési esélyeivel kapcsolatban. A 40 éves Giffords demokrata párti képviselőre és támogatóira egy politikai rendezvényen nyitott tüzet a 22 éves Jared Lee Loughner egy bevásárlóközpontban.

A támadás indoka egyelőre ismeretlen, mert a merénylő, akinek őrzését az FBI vette át a helyi rendőrségtől, nem tett vallomást és nem hajlandó együttműködni. A hatóságok vasárnap közzétettek egy fotót egy 40-50 év körüli fehér férfiról, akinek szintén köze lehet a merénylethez. A felvételt a bevásárló központ biztonsági kamerája készítette.

Robert Mueller FBI-igazgató és Clarence Dupnik Pima megyei seriff vasárnapi közös sajtótájékoztatóján nem tudta megerősíteni, hogy a férfi bűnrészes lenne a mészárlásban. A felvétel szerint azonban egyszerre ment be Loughnerrel a bevásárlóközpontba, ezért a hatóságok mindenképpen tisztázni szeretnék a szerepét. Mueller kijelentette: az FBI-nak nincsen tudomása arról, hogy más közszereplőket közvetlen veszély fenyegetne.

A vasárnap nyilvánosságra hozott összesítés szerint a merénylő összesen húsz embert sebesített meg, akik közül hatan életüket vesztették. A kórházi tájékoztatás szerint a szombati öttel szemben vasárnap már csak egy páciens - Gifford - volt válságos állapotban. A lélegeztető gépen tartott képviselőnő felébresztésekor nem tudott megszólalni. Peter Rhee, a klinika sürgősségi és traumatológiai osztályának vezetője elmondta, hogy a bal félteke sérülésével károsodhatott a test jobb oldalának mozgatásáért felelős agyrész és a beszédközpont is.

Az orvosok a koponyából eltávolították a csontszilánkokat és a károsodott agyszövetet. Az agy sérülés okozta megduzzadása miatt nyitva tartják a koponyát. Gabrielle Giffords felépülése hónapokig tarthat. A szakértők vasárnap még nem tudták megmondani, hogy milyen tartós károsodást szenvedhetett.

Loughner egy-másfél méterről adta le a lövést a képviselőnőre. Dupnik seriff elmondása szerint a válogatás nélkül lövöldöző támadótól egy sebesült nő megpróbálta elvenni a fegyverét, amikor az tárat cserélt a fegyverében. Ez nem sikerült neki, ám a jelenlévők szerencséjére a 9 milliméteres Glock pisztolyba behelyezett új, 31 golyót befogadó tár rugója felmondta a szolgálatot. A merénylőt végül két, a helyszínen tartózkodó férfinak sikerült letepernie.

Loughner különböző internetes megosztó és közösségi portálokon bíráló megjegyzéseket közölt a jelenlegi szövetségi kormányzat "agykontrolljával" kapcsolatban, valamint az általa kitalált új amerikai fizetőeszközről is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását