2021. január 16. - Gusztáv

Információs napok a határon túl

A Miniszterelnöki Hivatal Kisebbség- és Nemzetpolitikáért Felelős Szakállamtitkárságának Nemzetpolitikai Ügyek Főosztálya – a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség közreműködésével és részben a szomszédos országok magyar külképviseleteinek segítségével R
2008. február 20. szerda 21:55 - Hírextra
E rendezvényekre meghívást kaptak az önkormányzatok, az egyes térségek vállalkozóinak és civil szervezeteinek, oktatási intézményeinek a képviselői. Az információs napokon összesen mintegy ezer magyar ajkú és közel száz, az adott ország többségi nemzetiségéhez tartozó érdeklődő vett részt. A rendezvényeken megjelentek a térségek fejlesztési ügynökségeinek, non-profit szervezeteinek vezetői, valamint az uniós ismeretek átadásával foglalkozó vállalkozók is.

Az információs napokon az Egymás felé forduló régiók” jegyében tájékoztatók hangzottak el a magyar és a szomszédos országok fejlesztési terveiről, a fejlesztési folyamatok kapcsolódási lehetőségeiről. Az információs napok fő célja az volt, hogy a résztvevők minél alaposabb felkészítést kapjanak az adott országban a sikeres pályázatok benyújtásához, térségük fejlesztési elképzeléseinek finanszírozásához.

Az információs napok keretében olyan mintaprojektek, illetve programok is bemutatásra kerültek, amelyek jól szolgálhatják a határokon átnyúló együttműködést. Ilyen volt a Varratmentes Európa program, ami a határok átjárhatóságát kezeli, vagy a határokon átnyúló felnőttképzési hálózat kiépítésének programja, ami a régiók közötti munkaerő-piaci kapcsolatok kialakítását segíti. A résztvevők megismerhették a Közép-Európai Virtuális Üzleti Klub, a CEUCOM működését is; e kezdeményezés a tágabb régió elektronikus kapcsolatépítő kerete lehet a vállalkozók, az önkormányzatok és a civil szféra számára. Ennek az elektronikus kapcsolatépítésnek az a célja, hogy a fejlesztési szándékok és az azt képviselő szervezetek és személyek – határok nélkül, virtuális bázison – találkozzanak, majd közösen, az informatikai háló segítségével tervezzék meg a térség fejlődését, a saját és környezetük boldogulását szolgáló programokat.

Az információs napok tapasztalatai

Az információs napokat nagy érdeklődés kísérte, a megjelentek hasznosnak ítélték a tájékoztatókat, a kapott ismereteket. Igény mutatkozott arra, hogy szakmai csoportokban konkrét programozási és pályázatkészítési praxisról szóló tájékoztatókra is sor kerüljön.

Az információs napok visszaigazolták azt is, hogy eltérő eszközökkel kell kezelni a nem uniós országokkal való kapcsolatépítést és a határon átnyúló fejlesztési kapcsolatok kialakítását. Egyedi megoldásokat célszerű keresni a Székelyföld fejlesztési elképzeléseinek támogatására is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását