2022. augusztus 19. - Huba

Foglaló és előleg trükkös viszonya az ingatlan adásvételi szerződésben

Az adásvételi ügyletekkel kapcsolatban leggyakrabban összekevert két kifejezés a foglaló és az előleg fogalma. Az összetévesztés alapja, hogy hasonló helyzetekben használjuk ezeket a szavakat, azonban egyáltalán nem mindegy, hogy mikor melyiket.
2021. december 16. csütörtök 10:52 - HírExtra

A Bacskó Ügyvédi Iroda közreműködése lehet a garancia arra, hogy ezen fogalmak kezelésével ne merüljön fel probléma az ingatlan adásvételi szerződés során.

Az előleg

Előlegnek nevezünk minden pénzösszeget, aminek megfizetésére egy adásvételi ügylet során kerül sor az utolsó vételárrész előtt. Az előleghez nem kapcsolódik különös joghatás, azaz következmény. Az előlegnek nevezett pénzösszegek a vevő részére visszajárnak, amennyiben a szerződés bármilyen okból meghiúsul. Tehát a evőnek még szerződésszegő magatartása esetén sem kell tartania az összeg elvesztésétől.

A foglaló

A Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény (Ptk.) alapján a másik félnek fizetett pénzt akkor lehet foglalónak tekinteni, ha annak fizetésére a kötelezettségvállalás megerősítéseként kerül sor, és ez a rendeltetés a szerződésből egyértelműen kitűnik. Fontos tehát, hogy célja legyen a foglaló átadásának: szándékunk megerősítéseként adjuk azt át, vállalva a hozzá kapcsolódó jogkövetkezményeket. Lényeges emellett, hogy nevén nevezzük a foglalót, azaz kifejezetten kikössük, hogy a bizonyos pénzösszeget foglalóként adjuk át.

A foglaló a vételárba beszámít, tehát egy vételárrészletet képez. Amennyiben a szerződés meghiúsulásáért a vevő felelős, úgy az eladó a foglalót megtarthatja. Amennyiben a szerződés meghiúsulásáért az eladó felelős, úgy a kapottfoglalót kétszeresen köteles visszafizetni a vevő részére. A foglaló ezen kívül egyfajta kárátalányként is szolgál, így a szerződésszegéssel okozott kár megtérítésébe is beszámít.

Hogy foglaló vagy előleg, kulcskérdés az ingatlan adásvételi szerződés sikere szempontjából.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását