2024. április 26. - Ervin

Magyarország a fekete bárány?

Kovács László szerint megbecsült tagállamból Magyarország mára az Európai Unió fekete báránya lett. Az MSZP alelnöke szombaton sajtótájékoztatón azt mondta: Orbán Viktor politikája egy gyenge Magyarországhoz vezet.
2011. január 8. szombat 16:36 - HírExtra
A soros elnökség már biztosan nem lesz sikertörténet - vélekedett Kovács László, hozzátéve, fontos, hogy a kormány ne akarja legyőzni az EU intézményeit, és mentse, ami menthető. Mint mondta, az MSZP kész támogatni ebben a kabinetet, ehhez azonban az szükséges, hogy a miniszterelnök fölhagyjon "pökhendi és nyegle nyilatkozataival", a demokrácia és a jogállamiság lerombolásával.

Az elnökséggel Magyarország lehetőséget kapott bizonyítani, hogy beilleszkedett az unióba, ehelyett azonban kétségek támadtak, vizsgálatok folynak, hogy a kormány egyes intézkedései nem sértik-e az uniós alapelveket - jelentette ki a szocialisták alelnöke.

A volt külügyminiszter úgy fogalmazott: Magyarország és egyetlen soros elnökség sem kapott korábban ennyi bírálatot, ami azt mutatja, hogy Orbán Viktor és kormánya eljátszotta a nemzetközi bizalmat, megbecsülést, amelyet szerinte az ország már a nyolcvanas évek eleje óta élvezett.

Mint mondta, a bírálók kétségbe vonják, hogy Magyarország demokratikus jogállam, hogy alkalmas a soros elnökség betöltésére, berendezkedését egykori és mai tekintélyuralmi rendszerekhez, diktatúrákhoz, a kormányfőt pedig azok vezetőihez hasonlítják. Hozzátette: a bírálók között baloldali, liberális és konzervatív lapokat és politikusokat is találni.

Kovács László szerint bár e bírálatokat a médiatörvény szülte, azokat a kormány korábbi, a demokráciát és jogállamiságot romboló intézkedései alapozták meg, és azok hiteltelenítik a médiatörvénnyel összefüggő kormányzati nyilatkozatokat is. Úgy vélekedett, az ország tekintélyének helyreállításához kulcsfontosságú lenne, hogy a parlament - a szocia

listák által is szorgalmazott rendkívüli ülésen - visszavonja a médiatörvényt, és helyette szakmai egyeztetések után új jogszabályt alkosson. Ellenkező esetben a jogszabály visszhangja a soros elnökség egészét meghatározhatja.

Beszélt arról is: hamis a kormány érvelése, amely a médiatörvény és más európai szabályozások rokonságáról szól, mert bár valóban nem példátlan, hogy a médiahatóság vezetőit a kormány nevezze ki, szokatlan, hogy saját emberei közül tegye ezt.

Az MSZP alelnöke úgy összegzett: a kormánynak be kell látnia, hogy kétharmados parlamenti többsége idehaza szinte korlátlan lehetőségeket biztosít számára, az Európai Unióban azonban nem ad többletjogokat.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását