2024. április 20. - Tivadar

Európa: a majmok kontinense

Az idei esztendő az emberszabásúak éve az európai állatkertekben, a kampányban a Fővárosi Állat- és Növénykert is részt vesz.
2011. január 7. péntek 16:29 - HírExtra
Az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetsége (EAZA) az emberszabású majmok - csimpánzok, gorillák, orangutánok és gibbonok - védelme érdekében hirdetett kampányt, amelyhez a szakmai szervezet tagságából eddig 116 állatkert csatlakozott 23 különböző európai országból - közölte a városligeti intézmény.

A szeptemberig tartó emberszabású-kampány fő célja felhívni a figyelmet az emberszabású majmok fennmaradását fenyegető veszélyekre, valamint támogatást biztosítani az ember legközelebbi rokonainak számító fajok megőrzésével, védelmével foglalkozó természetvédelmi programoknak. Ennek érdekében a kezdeményezéshez csatlakozó állatkertek a szemléletformáláson kívül támogatásokat is gyűjtenek az emberszabásúak természetes élőhelyein - egyebek mellett a Kongói Demokratikus Köztársaságban, Kamerunban, illetve Borneó malajziai részén - zajló terepi természetvédelmi tevékenységre. A részt vevő intézmények összesen egymillió eurót akarnak ilyen célokra összegyűjteni.

Az EAZA a világ egyik legjelentősebb állatkerti szakmai szervezete, a tagságot jelenleg 36 ország 322 állatkertje alkotja. A szövetség tíz éve szervez természetvédelmi kampányokat, minden szezonban más életközösséget vagy állatcsoportot állítva középpontba. A bozóthús kampányban 1,9 millió aláírást gyűjtöttek össze az Európai Parlamentnek benyújtott petícióhoz, amely így Európa történetének legnagyobb civil kezdeményezése volt. A tigriskampány egy éve alatt pedig 750 ezer eurót (mai árfolyamon mintegy 207 millió forintnak megfelelő összeget) sikerült összegyűjteni a szabad természetben zajló tigrisvédelmi programok közvetlen támogatására.

A Fővárosi Állat- és Növénykert különösen tevékeny részt tud vállalni az emberszabásúakról szóló kampány munkájában, hiszen a tavalyi évben - Magyarországon eddig egyedülálló módon - három emberszabású majom is született a városligeti intézményben.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását