2024. május 8. - Mihály

Cáfolnak a pécsi szocik

Tóth Bertalan, Pécs korábbi szocialista alpolgármestere és Kőhegyi István, volt MSZP-s országgyűlési képviselő állítja: soha, semmilyen tájékoztatást nem kaptak a pécsi buszok eladásáról.
2011. január 4. kedd 06:56 - HírExtra
Azt is elmondták, hogy jogi eljárást kezdeményeznek jó hírnevük sérelme miatt.

"Soha, semmilyen tájékoztatást nem kaptunk arról, hogy a Pécsi Közlekedési (PK) Zrt. tulajdonában lévő buszok eladásra kerülnek. Aki ilyet állít, az nem mond igazat. Aki ilyet állít az jó hírnevünket sérti és valótlan tényt állít, ennek megfelelően jó hírnevünk megsértése miatt polgári pert indítunk, illetve rágalmazás miatt büntető feljelentést teszünk" - áll közleményükben.

Tóth Bertalan és Kőhegyi István a Pécsi Újság hírportál hétfői cikkére reagált, miszerint Komáromi István, a pécsi vagyonkezelő Pécs Holding Zrt. napokban távozott felügyelő bizottsági tagja feljelentést tesz szocialista politikusok ellen a városi buszeladási botránnyal összefüggésben.

Az internetes lap Komáromi Istvánt idézve azt írta: nemcsak Keczer Lászlónak, a Pécsi Közlekedési (PK) Zrt. vezérigazgatójának, hanem "másoknak is a vádlottak padján lenne a helyük".

A volt fb-tag szerint Tóth Bertalan és Kőhegyi István, a vagyonkezelő volt fb-elnöke is tudott a buszok kiszervezéséről. Ezért az illetékes hatóságokhoz fordul, kezdeményezni fogja felelősségre vonásukat "a városi autóbusz-közlekedés tönkretételében játszott szerepük miatt", ellenük feljelentést tesz.

A Dunántúl legnagyobb városában két évvel ezelőtt került nyilvánosságra, hogy a helyi vagyonkezelő Pécs Holding Zrt. 51, illetve a Mecsekbusz Kft. 49 százalékos tulajdonában lévő és a baranyai megyeszékhely tömegközlekedését biztosító PK Zrt. korábban 2,2 milliárd forint plusz áfáért eladta mintegy 150 buszból álló járműparkját a PK Zrt. és az LL Bus Kft. által létrehozott PK Busrent Kft.-nek.

A buszok egy része könyv szerinti értéken, másik része nullára leírva, 500-600 ezer forint közötti összegekért cserélt gazdát. Mivel a PK Zrt.-nek a helyi tömegközlekedés biztosításához szüksége volt a buszokra, azokat járművenként havi 1,2 millió forintért bérbe vette, és 10 évre egy összegben 2 milliárd forint plusz áfa rendelkezésre állási díjat is fizetett a vevőnek.

Az ügyben rendőrségi nyomozás indult Páva Zsolt, Pécs fideszes polgármesterének 2009. júniusban tett feljelentése nyomán. Az ügyészség 2010 őszén vádat emelt Keczer László, a PK Zrt. vezérigazgatója ellen. A vádirat szerint az ügyletek miatt mintegy 2,4 milliárd forint vagyoni hátrány érte az önkormányzati érdekeltségű céget, így Pécs városát is, amiért a PK vezérigazgatója okolható.

Komáromi István a Pécsi Újságnak azt mondta: tudomása van arról, hogy Tóth Bertalan és Kőhegyi István Érsekújváron járt, ahol már történt ilyen buszkiszervezés. "A példa adott volt. Mégpedig annak a Rehus Ernő üzletember által tulajdonolt cégbirodalomnak a tevékenysége által, amely a pécsi buszügyben is fellelhető a háttérben" - tette hozzá a volt fb-tag.

Megjegyezte, mint közlekedési szakember nem érti, hogy mi volt az a szakmai indok, amely alapján a volt alpolgármester és az fb-elnök úgy határoztak, hogy ilyen, "sem gazdaságossági, sem a város érdekeit szem előtt nem tartó döntést hozzanak".

A Pécsi Újság hétfőn idézett Varga Péter, a Pécs Holding Zrt. menesztett vezérigazgatója által indított munkaügyi per egyik jegyzőkönyvéből, amely szerint Jáhn Péter, a Mecsekbusz Kft. a tárgyaláson tanúként meghallgatott ügyvezetője azt mondta, a két szocialista politikus tudott a buszok eladásáról.

"2009. év elején találkoztam Tóth Bertalannal, Kőhegyi Istvánnal és szóban tájékoztattam őket arról, hogy az eladás megtörténik. Arra már nem emlékszem, hogy a szerződés aláírását megelőzően, vagy azt követően találkoztam velük, és adtam nekik szóban tájékoztatást" - közölte Jáhn Péter kérdésre válaszolva.

A lap birtokába került dokumentum szerint az ügyvezető ehhez hozzátette, hogy az önkormányzatnak más tájékoztatást nem "küldött" az autóbuszok eladásáról, és az új társaság alapításáról. A két politikussal egy budapesti ház irodahelyiségében találkozott 2009. januárban, vagy februárban, és más témák mellett szóba került az új társaság alapítása, valamint a buszok eladása is.

Tóth Bertalan a tárgyaláson mindezt tagadta a Jáhn Péterrel történt szembesítéskor - írta a Pécsi Újság.

Tóth Bertalan és Kőhegyi István hétfői közleményében azt hangsúlyozta, hogy "a Varga Péter és a Holding között lezajlott munkaügyi per során megtartott szembesítéskor Jáhn Péter is elismerte: a konkrét ügyletről részünkre tájékoztatást nem adott".

Megjegyezték, hogy a pécsi tömegközlekedésbe való külső tőke bevonását politikai konszenzussal terjesztettük a közgyűlés elé, az erről szóló előterjesztést a Fidesz is megszavazta.

"2008-ban valóban jártunk Érsekújváron, Nagy Csaba (Fidesz) jelenlegi alpolgármester, akkori pénzügyi bizottsági elnök társaságában. Nagy Csaba végig részt vett a külső tőke bevonásáról szóló tárgyalásokon, amelynek jogi véleményezését Kamondi Mónika látta el a Fidesz felkérésére. Ő jelenleg a Pécs Holding ügyvédje. Ők mindketten tanúsítani tudják, hogy egy alkalommal sem került szóba a buszok eladása és visszabérlése" - közölték.

Tóth Bertalan és Kőhegyi István hangsúlyozta: a buszok eladása ugyanúgy felháborította őket is, mint minden pécsi polgárt.


Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását