2024. május 5. - Györgyi

"Jogalkotási ámokfutás" az oktatás ellen?

A Fidesz alelnöke szerint a kormány "jogalkotási ámokfutása" veszélyezteti az oktatást.
2009. június 18. csütörtök 11:40 - HírExtra
Pokorni Zoltán csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, bizonytalanság és kiszámíthatatlanság uralkodik az oktatásban, és a problémákat tovább tetézi a kormány jogalkotási ámokfutása.

Az MSZP-SZDSZ-kormány az elmúlt években 161 alkalommal módosította a területet érintő jogszabályokat. Volt olyan paragrafus, amelyhez négyszer nyúlt hozzá - mondta a fideszes politikus. Szerinte Hiller István miniszter nem vezeti a tárcáját, helyette szabad demokrata politikusok "barkácsolnak", és beterjesztenek mindent, ami az elmúlt tíz évben eszükbe jutott.

El a kezekkel az oktatástól! - szólított fel Pokorni Zoltán.A korábbi oktatási miniszter a közoktatásban jelentkező problémák közül kiemelte az óvodai férőhelyek hiányát. Mint mondta, több mint 20 ezer férőhelyre lenne szükség, de a kormány uniós támogatással beharangozott programjából szinte semmi nem valósult meg. Szerinte a kisgyermekes családokat magukra hagyták, többségük nem tudja igénybe venni a magánóvodákat és bölcsődéket havi 40-70 ezer forintért.

A negyedik éve életben lévő finanszírozási rendszer miatt évente több tíz milliárdos a kivonás az oktatásból felmenő rendszerben. Idén is ezres nagyságú volt az átszervezett és bezárt iskolák, óvodák száma, és tízezer fellett van az elbocsátott pedagógusok száma - közölte.

Pokorni Zoltán szerint kiüresítették a kétszintű érettségit, és bár ma már "képesek az érettségi napjáig titokban tartani" a feladatokat, eközben azonban évről-évre csökken az emelt szinten vizsgázók száma, a középszintű vizsgák feladatainak színvonala pedig szinte mindig botrányt kavar. A fideszes politikus szerint indokolt volna, hogy az emelt szintű érettségi az állami felsőoktatásba való belépés feltétele legyen.

Az integrációs lépések "zsákutcának" bizonyultak. Ennek legfőbb oka, hogy a kormány szerint munka és pénz helyett adminisztrációs eszközökkel, a körzethatárok átrajzolásával is lehet eredményt elérni - mondta Pokorni Zoltán.

A pedagógusok többsége túlterhelt. Joggal érzik magukat becsapva, miután a beígért jelentős pótlékemelés nem valósult meg - mondta. A bérek évek óta stagnálnak, és elvették az óvónők, tanítók, tanárok 13. havi illetményét. Az adózási szabályok változása miatt kevesebbét ér majd az étkezési utalvány, az üdülési csekk és az egyéb természetbeni juttatás.

Milliárdokat költöttek a szakképzés fejlesztésére, és eközben érdemi eredmény itt sincs. A szakiskolákban egyes területeken 24-25, másutt akár 40 százalékos is lehet a lemorzsolódás aránya - jelentette ki a Fidesz alelnöke.

A felsőoktatásban a tanulás költségei drámaian emelkednek. Ennek hatásaként jelentősen csökkent a költségtérítéses helyekre jelentkezők aránya - mondta Pokorni Zoltán. Hozzátette: bár a felsőoktatási pontszámítási rendszer differenciáltabbá vált, továbbra is igazságtalan, alulértékeli a magasabb tudást tükröző emelt szintű érettségit.

Az egyetemek finanszírozásával is gondok vannak: a hároméves megállapodásra való áttérés egy nem áttekinthető rendszert eredményezett, és a mindenkori alkuképesség dönti el egy-egy intézmény sorsát. Az elhibázott gazdaságpolitika miatt az intézményi támogatások 10-15 százalékát zárolták, miközben a működési költségek folyamatosan emelkednek - jelentette ki.

Az elmúlt időszakban kezdeményezett oktatási törvénymódosításokról azt mondta, hogy súlyos károkat okozhat a nem szakrendszerű oktatás rákényszerítése az iskolákra.
A nyolcosztályos gimnáziumok elleni roham az évtizedes iskolaszerkezeti háború szükségtelen folytatása - összegezte. Pokorni Zoltán megjegyezte: a gyerekek alig négy százaléka jár ilyen iskolába, amelyek jelentős része egyházi intézmény.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását