2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Az álom tudománya

A mély alvás helyett az általános anesztézia inkább egy megfordítható, gyógyszerrel kiváltott kómához hasonlítható - közölték amerikai kutatók, akik szerint megállapításuk a kómás állapotok jobb kezeléséhez vezethet.
2010. december 30. csütörtök 12:11 - HírExtra
"Az általános anesztézia gyógyszeres kóma, nem alvás" - hangsúlyozta Nicholas Schiff, a New York-i Weill Cornell Orvosegyetem munkatársa, a kutatás egyik vezetője.

A kutatók az alvás, az anesztézia és a kóma állapota közötti különbségeket és eltéréseket tárták fel. Mint megállapították, csak igen kis átfedés van a legmélyebb alvási stádium és az anesztézia legfelszínesebb fázisa között.

Míg alváskor általában különböző mélységű fázisok sorozatán megy keresztül valaki, az általános anesztéziában a pácienseket jellemzően egy mélyebb állapotba juttatják, és ott is tartják egészen a műtét végéig. Ez az állapot leginkább a kómára emlékeztet.

"Az agy nagyon, nagyon nyugodttá válik. Az idegsejtek aktivitása drámaian lecsillapodik. Ugyanez a kómára is érvényes" - magyarázta Schiff, aki egyébként a kómából való visszatérés specialistája.

A kutatók úgy vélik, annak tanulmányozása, ahogy a páciensek felébrednek műtét után a mélyaltatásból, segíthet abban, hogy kidolgozzanak egy jósló modellt a kómában lévők visszatérésére.

Bár a kómából lassabban ébrednek fel a páciensek, Schiff szerint van átfedés a lezajló alapvető agyi mechanizmusok között. Ha erről a közös területről több információt sikerül begyűjteni, találhatnak vagy kifejleszthetnek olyan gyógyszereket, melyek specifikusan hatnak rá.

A három éven át tartó tanulmány eredményét a New England Journal of Medicine (NEJM) című orvosi folyóiratban tették közzé.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását