2024. április 25. - Márk

Kevesebb mozijegyet váltottak idén

Hajszálnyival, de elmaradtak az amerikai mozipénztárak bevételei a 2009-es adatoktól, azonban így is tízmilliárd dollár feletti értékben váltottak jegyet a nézők az idei év terméseire.
2010. december 29. szerda 16:38 - HírExtra
A Hollywood.com ügynökség szerint 2010-ben összességében 10,556 milliárd dolláros jegybevételre lehet számítani, ez alig valamivel marad alatta a 2009-es 10,6 milliárd dollárnak. Noha ez azt jelenti, hogy nem született rekord, az idei még így is csak a második év, hogy a jegyeladásokból származó bevételek meghaladják a 10 milliárdos határt.

Ebben az évben 2005 óta a legnagyobb mértékben, 5,36 százalékkal csökkent a nézőszám, ebben az évtizedben a 2010-es év hozta a második legalacsonyabb nézőszámot.

A 2009-ben bemutatott Avatar márciusig kitartó sikere nyomán úgy tűnt, az idei rekordot hozhat - mutatott rá a Hollywood.com szakértője. James Cameron háromdimenziós filmje világszerte 2,7 milliárd dollárt fialt a kasszáknál, ebből közel 750 millió dollár származott az amerikai vetítésekből. A nyár azonban lehűtötte a kedélyeket, az ősz az évtized leggyengébb jegyeladásokat hozó nyara után köszöntött be.

Az ünnepi szezon közeledtével igazi kasszasikerek - a Harry Potter-sorozatot lezáró történet első része vagy éppen a Tron: Örököség - kerültek a mozikba, de a nagy sikerek sem tudták feledtetni a nyári "aszályt".

Az év legnagyobb sikerének a Toy Story - Játékháború harmadik része bizonyult, az animációs film 415 millió dollárt keresett. A játékhősök kalandjai 3D-ben és IMAX 3D-ben is elérhetők voltak. Az ilyen előadásokra drágábban lehet jegyet váltani, így ez is segített a bevételek feltornászásában.

Normál jegyárakkal számolva az éves összesítés nem lépte volna át a tízmilliárd dolláros küszöböt - mutatott rá a Hollywood.com, amely jövőre rekorddal számol, mivel olyan várva várt folytatások kerülnek a mozikba mint a Másnaposok 2, vagy A Karib-tenger kalózai 4. Nagy reményeket fűznek a Thor című képregény-feldolgozáshoz, valamint a Harry Potter lezárásához is.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását