2024. április 24. - György
Czikó Benjáminnal, a Fóti Gyermekváros igazgatójával beszélgettünk az árvák karácsonyáról.
2010. december 24. péntek 15:34 - Tamási Ágnes Anna
Hogy telik a karácsony a gyermekközpontban?

Karácsonyi áhitat
Nem maradhat senki árván,hol van emlék, van remény.Fagyott könnyek gyertyaszálán,láng – szívet lobbant a fény.Benne vannak kik szeretnek, mind ki élt és élni fog,Körülvesznek- zengedeznek.minden szép Karácsonyok...
Már évek óta nincsen közvetlen nagy karácsony. Az igazi szentestét a gyerekek a saját csoportjukban töltik. Ez azt jelenti, hogy nyolc-tízfős csapatok családias környezetben készülnek a saját karácsonyukra: mindegyiküknek saját karácsonyfája van, egyénileg összeállított menüsoruk, és természetesen egyéni, és közös ajándékokat is kapnak.

Az elmúlt években ez módosult arra, hogy a gyerekeknek személyre szólóan adunk karácsonyi meglepetést, ez a nagyobbak esetében vásárlási utalványt jelent, amit saját belátásuk, és kívánságuk szerint költhetnek el, persze egy-két kivétellel: élvezeti cikket például nem vehetnek belőle.

A külső adományozók is egyre inkább személyre szólóan adnak ajándékokat a gpndozottaknak.
A gyerekek kétharmad része a gyerekotthonban, és körülbelül egyharmaduk tölti otthon, gyámhatósági engedéllyel, vérszerinti családjával az ünnepeket.

Az otthonban mennyi az árva, illetve félárva?

A gondozottak öt-nyolc százalékát teszik ki ezek a gyerekek.

Hány csoport van az otthonban?


Jelenleg kilenc csoportunk van, ezek széles korhatárú és koedukált közösségek. Természetesen a testvéreket mindig együtt helyezzük el. A legkisebb gyermek hat éves, a legidősebb pedig huszonkettő.

Az iskoláztatást hogy oldják meg?


Kivétel nélkül mindenki jár iskolába. Az alapfokú tanulmányokat a fóti általános iskolában, a közép illetve felsőfokú iskolákat pedig Budapesten, Vácott illetve Dunaújvárosban végzik. Hat fiatal van, aki főiskolában tanul. A gyerekeknek huszonnégy éves korig biztosítunk szállást.

Mennyire támogatja az állam az intézményt?


A Nemzeti Erőforrás Minisztériuma által fenntartott az otthon, tehát ez egy állami költségvetésű intézmény. Kedden jött éppen hozzánk Soltész Miklós államtitkár úr, aki karácsonyra a gyerekeknek sporteszközöket hozott.

A lakosság segít önöknek?

Nagyon sok magányszemélytől, és cégtől kapunk adományokat, ezeket részben személyesen, valamint az alapítványunkon keresztül.

A gyerekek mennyire érzik ott jól magukat? Hogy látja, milyen a közösség?


Igazából ezt a gyerekek tudják. De én úgy gondolom, hogy jól érzik magukat. Ugyanis minden évben a volt gondozottak, a születésnapi ünnepségre, azaz minden év november 15-én visszalátogatnak. Vannak olyanok is akik már nyugdíjas korúak, hiszen a gyermekotthon 1957-ben jött létre.

Akik évtizedeken keresztül minden évben visszajönnek az intézmény születésnapját megünnepelni, akkor azt merem gondolni, hogy jól érezték itt magukat, és ez az épület az életüknek, és identitásuknak a részévé vált.

Miért nem tartanak most az intézményben „otthon-karácsonyt” ? Pénz szűkében vannak?


Szerencsére nem anyagi problémák állnak a háttérben.

Sokkal bensőségesebb, családiasabb, személyre szólóbb egy önálló csoportnak a karácsonya. Ezek a kis létszámú csapatok mind egy külön-külön bejáratú helységhez tartoznak, és ők így egy nagyobb családot tesznek ki.

A karácsonyt egyébként sem célszerű egy hatalmas rendezvényben lebonyolítani. Hozzáteszem, vannak olyan programok is, amelyek az egész intézet számára szerveződnek, de a szentestét mindenki a saját családi csoportjában tölti el.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását