2024. május 16. - Mózes, Botond

Eredetiben mutatják be a passiót

Az eredetihez híven valódi népi játékot, a XVIII. században keletkezett Csíksomlyói passiót állítja színpadra amatőrökkel Csiszár Imre rendező a Pedagógus Színházban, a bemutató december 27-én lesz a Fővárosi Művelődési Házban.
2010. december 20. hétfő 18:46 - HírExtra
Csiszár Imre elmondta az MTI-nek, hogy a Pedagógus Színház az 1950-es, 60-as évek hagyománya nyomán 1999-ben szerveződött újjá alapítványi formában. Mint felidézte, ő már akkor szerette volna színpadra állítani a passiót, de Nemeskürty István író, irodalom- és filmtörténész - aki 1998-tól a millenniumi ünnepségek irányításával megbízott kormánybiztos volt - régi magyar drámát szeretett volna látni az újjáéledt Pedagógus Színházban. Így végül Zilahy Lajos Süt a nap című darabját mutatták be, amely számos előadást ért meg és Budapesten kívül az ország több városában is játszották.

A rendező hozzátette: azért szerette volna a kezdetektől bemutatni ezt a népi játékot, mert úgy véli, ez a fajta színjátszás jobban illik az amatőrökhöz. A passiót az 1700-as évek elején eleve civilek, egy faluközösség adta elő, és igen erős volt a közösségteremtő ereje. A szereplőkön túl az egész falu csinált valamit a játék sikeréért - mutatott rá Csiszár Imre.

A színház szereplői a félévszázados hagyományoknak megfelelően pedagógusok, nevelők, óvónők, a műszaki hátteret szakemberek adják. A XI. kerületi önkormányzat támogatásával megvalósuló előadáshoz még októberben hirdették meg a szereplőválogatást, és összesen harminc embert választottak ki, nemcsak budapesti, hanem kiskőrösi, egri és veszprémi pedagógusokat, gyerekeket és zenészeket is.

Csiszár Imre szerint a produkcióhoz összeállt társulattal könnyű együtt dolgozni, csak engedni kell, hogy saját elképzelésüket kibontsák a játékban, a figura alakításában, másrészt azonban alapvető színjátszó kurzust kell tartani nekik, hogy színpadképesek legyenek és amit mondanak, az érthető legyen a nézőtéren is. Mindenképpen másként kell rendezni őket, mint egy profi társulatot - jegyezte meg a rendező.

A Csíksomlyói passió eredete a XVIII. századba nyúlik vissza. Az erdélyi Csíksomlyón a ferences szerzetesek ekkor újították fel a középkori eredetű passiójátékokat. Az egykor a tanárok által írt szerepeket a felsőbb osztályos tanulók játszották.

A csíksomlyói ferencesek könyvtárában fennmaradt szövegkönyvekre alapoz a mostani előadás is, amely könnyed népi játékként indul, majd tragédiába fordul. A darab Jézus történetén túl a színház ősi misztériumába is beavat - magyarázta Csiszár Imre, aki Pécsett Molnár Ferenc A testőr című darabját rendezi, de a fővárosi premierig most csak a passióval foglalkozik.

A Csíksomlyói passiót a 27-i premieren kívül 28-án és 30-án is bemutatják, ezeken az előadásokon a XI. kerületi iskolák tanulói, Újbuda lakói ingyen vehetnek részt az önkormányzat jóvoltából. A produkciót jövőre is láthatja a Fővárosi Művelődési Házban a közönség, de vidéken is számos helyen szeretnék bemutatni a Pedagógus Színház előadását - fűzte hozzá a rendező.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását