2024. április 27. - Zita

Játékmúzeum nyílik karácsonyra

A babakocsiktól a társasjátékokon át a népi játékokig mintegy tízezer darabos gyűjteménynek ad otthont a Keszthelyen karácsonyra megnyíló Vidor Játékmúzeum.
2010. december 19. vasárnap 08:37 - HírExtra
A Kossuth utcai épületben, önkormányzati bérleményben lévő magánmúzeum kialakítása még az utolsó napokban is zajlik. A kiállítótermekben már állnak a tárlóként használatos régi szekrények, bútorok, a termek plafonjaira felfüggesztve pedig több tucatnyi babakocsi, pedálos autó, sőt még egy jó két méteres játékhajó is lóg.

Túri Török Tibor - akinek Keszthelyen már ez a hatodik múzeuma - elmondta: szenvedélyes gyűjtőként döntötte el, hogy a mai és egykori gyerekeknek, azaz a felnőtteknek bemutatja a letűnt korok játékainak világát.

A mintegy 300 négyzetméteres bemutatóhelyen már megkezdték a bebútorozást és a gyűjtemény elhelyezését, ahol valószínűleg mindenki megtalálja majd a kedvére való látnivalót.

Több száz mackó ül majd a polcokon, többségében a német Steiff gyár elmúlt száz évének darabjai. Megtalálhatók lesznek majd az egykori győri Lemezárugyár sokak által ismert mozgó játékai, de népi játékok és az évtizedekkel ezelőtti falusi búcsúkban árusított portékák is számtalan régi társasjátékkal együtt.

A több mint száz év játéktörténetét tükröző gyűjteményben a modern kor kedvencei is helyet kaptak. Az egyik helyiségben például Barbie babák láthatók, de Kinder tojásból származó figurák sokasága és a fiúk régi kedvencei, Matchboxok is a polcokra kerülnek.

A tervek szerint december 23-án nyíló múzeum tulajdonosa azt is elárulta: a kicsiknek - vagy az egykori kicsiknek - nemcsak nézelődni lesz lehetőségük, de egy-két darabbal akár játszhatnak is.

Túri Török Tibor elmondta: 1999-ben nyitotta meg első gyűjteményét a keszthelyi sétálóutcában. A népviseletes babamúzeumot később a csigákból készült parlament kiállítása, majd a történelmi panoptikum és a kínzómúzeum megnyitása követte. Ez utóbbi mellett szintén csak felnőttek látogathatják az idén májusban megnyitott erotikus panoptikumot.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását