2024. május 5. - Györgyi

Tóásó neve is szerepel a terroristák közt

A bolíviai ügyészség pénteken előterjesztette a Rózsa-ügyben terrorista összeesküvéssel megvádolt személyek listáját, s a 39 név között szerepel a Szovátáról származó Tóásó Előd is, akit másfél éve tartanak fogva bolíviai börtönben.
2010. december 18. szombat 09:58 - HírExtra
Marcelo Soza ügyész ismertette pénteken La Pazban a terrorizmussal és fegyveres lázadással hivatalosan is megvádoltak listáját a bolíviai lapok internetes honlapjainak jelentése szerint.

Az ügyész Rubén Costas kormányzó testvérét, Pablo Humberto Costast nevezte meg a fő felelősnek Rózsa Flores Eduardo csoportjának a latin-amerikai országba hívásáért és finanszírozásáért.

Soza szerint 61 esetben megszüntették az eljárását, 10 ember tekintetében ejtették a vádakat. A letartóztatottak száma 13, a szökésben lévőké 18.

A bolíviai belbiztonsági kommandósok 2009. április 16-án számoltak fel egy állítólagos terroristacsoportot: Santa Cruzban agyonlőtték Rózsa Flores Eduardo bolíviai-magyar-horvát állampolgárt, az erdélyi Szovátáról származó Magyarosi Árpádot és az ír állampolgár Michael Dwyert. A magyar állampolgárságú, szintén Szovátáról származó Tóásó Elődöt és a bolíviai-horvát Mario Tadicot letartóztatták.

A bolíviai parlamenti bizottság kormánypárti tagjai által 2009. november 13-án elfogadott jelentés szerint szakadár Santa Cruz-i politikai és pénzügyi vezetők álltak a Rózsa Flores Eduardo vezette állítólagos terroristacsoport mögött - jelentette akkor a bolíviai sajtó.

Az ellenzékiek azonban nem tekintik lezártnak az ügyet: álláspontjuk szerint a kormány azért akarja minél előbb félretenni, mert időközben olyan bizonyítékok is előkerültek, amelyek közvetve a bolíviai kormány egyes tagjainak érintettségére utalhatnak.

A vádlottak ügyészségi névsorában az első két helyen Mario Tadic Astorga és Tóásó Előd neve szerepe, mindkettőjüket a San Pedro börtön bentartják fogva.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását