2024. április 30. - Katalin, Kitti

Botrány a férfimentes zónából

Ismét fellángolt a vita az állam világi jellegéről és a vallási fundamentalizmus előretöréséről Franciaországban, miután egymástól függetlenül két polgármester is engedélyt adott muzulmán nőknek arra, hogy a férfiakat teljesen kizárva sportoljanak közinté
2008. június 21. szombat 08:45 - Hírextra
A Párizstól mindössze 25 kilométerre fekvő Vigneux-sur-Seine városkában akkor tört ki a botrány, amikor a helyi iskola bejáratára felkerült egy plakát, mely egy június 29-re tervezett, mecsetek közötti női kosárlabda-bajnokságot hirdetett, és amelyen az állt: belépés kizárólag nők számára engedélyezett.

Az iskola tornatermét az eseményre bérbe adó, a kormánypárti UMP-hez tartozó polgármester azzal védekezett a bírálatokkal szemben, hogy amikor a Vigneux-i mecset leányai nevet viselő egyesület tagjai engedélyért fordultak hozzá, nem szóltak a férfiak kizárásáról. A politikus a plakát keltette felzúdulást látva mindenesetre azonnal visszavonta az engedélyt.

Tovább borzolta a kedélyeket az is, hogy kiderült: a Párizs környéki eseményekkel csaknem egy időben a közép-franciaországi La Verpillière városka polgármestere is beadta a derekát, engedélyezve, hogy a város uszodáját két órán keresztül - a férfiak teljes kizárása mellett - kizárólag mintegy ötven muzulmán nő használhassa, női úszómesterek felügyelete mellett. Patrick Margier független polgármester szerint az esemény inkább a beilleszkedést volt hivatott elősegíteni, de ezt senki sem hiszi el neki.

A Sem kurvák, sem alávetettek nevű befolyásos női szervezet éles hangon ítélte el az egyre szaporodó szegregációs megnyilvánulásokat, emlékeztetve arra, hogy a Lille-i bíróság nemrég azért nyilvánított egy muzulmán férfi kérésére semmisnek egy házasságot, mert a nászéjszakán kiderült: felesége, korábbi állításával ellentétben, nem volt szűz.

"Az utóbbi időben a különböző vallási kisebbségek egymásra licitálva próbálják a maguk szája íze szerint átformálni a közjogot"- háborog a Le Parisien napilap, emlékeztetve: a zsidó papok konzisztóriuma nemrég a legmagasabb diszkriminációellenes hatósághoz fordult, amiért zsidó fiataloknak szombaton kellett vizsgázniuk az állami iskolában.

Lyonban a muzulmánok elérték, hogy az állami iskolák kantinjaiban disznóhúsmentes menüt is felszolgáljanak, a kórházakban pedig a muzulmán férjek sokszor fizikai erőszakot alkalmazva igyekeznek még a legsürgősebb esetekben is távol tartani feleségeiktől a férfi orvosokat.

Az érintettek természetesen másként látják a dolgokat. "Túlságosan nagy jelentőséget tulajdonítanak az ilyen ügyeknek" - nyilatkozta például egy muzulmán mecset rektora az időközben lefújt női kosárlabda bajnokság kapcsán. Hozzátette: személy szerint támogatja a férfiak részvételét az ilyen eseményeken, természetesen csak akkor, "ha a nők testéből semmi sem látszik, és megfelelő módon fel vannak öltözve".
Forrás: InfóRádió
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását