2024. április 29. - Péter

Enyhítették a gyilkos büntetését

Jogerősen enyhítette a Baranya Megyei Bíróság pénteken annak az ápolónőnek a büntetését, aki két évvel ezelőtt ágyhoz kötözött és ezzel halált okozott egy betegnek a bólyi Fogyatékos Személyek Otthonában.
2010. december 17. péntek 14:18 - HírExtra
A másodfokon eljáró bíróság az ápolónőt a Pécsi Városi Bírósággal megegyezően foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségében mondta ki bűnösnek, de nyolc hónap fogházbüntetésének felfüggesztését kettőről egy évre csökkentette.

A tényállás szerint a gondozó 2008. november 1-jén pólóval és pelenkával az ágy melletti korláthoz kötözte a 44 éves, súlyosan szellemi fogyatékos nőt, mert nem hagyta aludni társait. A beteg úgynevezett kényszeres járó volt, az ajtókat csapdosta, valakinek a ruháját is lehúzta. Kötése azonban olyan szoros volt, hogy abból nem tudott szabadulni, és segítséget sem tudott kérni. A gondozók másnap reggel vették észre, hogy a nő légzése leállt, s bár újraélesztették, kórházba szállították, az életét már nem lehetett megmenteni.

Az első fokon korábban eljáró városi bíróság enyhítő körülményként értékelte, hogy a sértett betegsége jelentősen közrejátszott a történtekben. Emellett azt is, hogy az ápoló büntetlen előéletű, kiskorú gyermekről kell gondoskodnia, továbbá az intézmény belső szabályozásában hiányosságok vannak, hiányoznak a betegek elkülönítésére használatos eszközök és kevés a gondozó.
A megyei bíróság azért enyhítette a büntetést, mert az ügyben mások felelősége is felmerült. Az ágyhoz kötözés, a főápoló tudtával, bevett szokás volt az intézményben.

Horváth Zoltán, az otthont fenntartó megyei önkormányzat közgyűlésének alelnöke akkor az esettel kapcsolatban az MTI-nek azt mondta: az intézményben 270 embert gondoznak, 75 százalékuk súlyosan értelmi fogyatékos. A Baranyában élő ilyen betegek legnehezebben ellátható köréről van szó, akikre csak szakképzett ápolóból nyolcvan felügyel. "Igaz, aznap éjjel azon az osztályon, ahol az eset történt, ötven betegre két ügyeletes ápoló vigyázott" - fűzte hozzá, majd megjegyezte: a negyven éve működő otthonban korábban nem történt haláleset a személyzet mulasztása miatt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását