2024. március 29. - Auguszta

MSZP: a kormányfő Rogán mögé akar bújni

Az MSZP politikai színjátéknak tartja, hogy Orbán Viktor és kormánya nem támogatja a Rogán Antal által javasolt alkotmánymódosítást, amely a párt szerint több cikluson át biztosíthatja a Fidesz média és hírközlés feletti "totális felügyeletét".
2010. december 16. csütörtök 21:17 - HírExtra
Mandur László szocialista országgyűlési képviselő a kormányfőnek írt, az MTI-hez csütörtökön eljuttatott nyílt levelében hangsúlyozza: a Fidesz frakció már hétfőn - a kormányállásponttal szemben - megszavazta a médiatanács elnökének rendeletalkotási jogkörét biztosító javaslatot, és a napirend módosításával még aznap az Országgyűlés elé vitte azt.

Az ellenzéki képviselő szerint senki sem hiheti, hogy a Fidesz-frakció Orbán Viktor pártelnök-miniszterelnökkel szemben támogatja Rogán Antalt; így amennyiben az Országgyűlés megszavazza a javaslatot, akkor az Orbán Viktor akarata alapján történik, csak a kormányfő "Rogán Antal mögé akar bújni".

A szocialista politikus a "közhatalom szemérmetlen fideszes magánosításának" nevezi az alkotmánymódosítási javaslat esetleges elfogadását, mivel szerinte az a következő kormányok számára is megakadályozza a sajtó függetlenségének visszaállítását. Mandur László szerint ugyanis a média feletti ellenőrző hatalom így az alkotmányban garantáltan Orbán Viktornál és kinevezettjeinél maradna.

A kormány szerdán határozott úgy, hogy nem támogatja a szombaton parlament elé került javaslatot, mivel az abban foglaltakat az új alkotmányozási folyamatban kell megvitatni. Krakkó Ákos, a Fidesz-frakció sajtófőnöke ezt követően az MTI kérdésére arról számolt be, hogy a nagyobbik kormánypárt képviselőcsoportja hétfőn foglal állást a kérdésben, a frakció döntése pedig kötelező lesz a képviselők számára.

Rogán Antal szerda délután azt mondta az MTI-nek, hogy mindaddig fenntartja javaslatát, amíg a benyújtást korábban támogató képviselőcsoport másként nem dönt.

Krakkó Ákos csütörtökön közölte: a Fidesz-frakció kezdeményezni fogja a parlament hétfői ülésén a napirend kiegészítését Rogán Antal alkotmánymódosítási javaslatával, miután a házbizottság csütörtöki ülését követően Altorjai Anita, az Országgyűlés sajtófőnöke az MTI kérdésére elmondta: az alkotmánymódosítási javaslat nem szerepel a jövő heti napirend tervezetében.

A médiahatóság elnökének jogalkotási jogkörét korábban az Országgyűlés kulturális bizottsága és a fideszes Cser-Palkovics András is sikertelenül kezdeményezte.

Rogán Antal szóban forgó javaslata 2011. január 2-tól biztosítana rendeletalkotási jogkört Szalai Annamáriának, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnökének. A képviselő az alaptörvényben rögzítené, hogy az NMHH a Magyar Köztársaság elektronikus hírközlési piacát felügyelő és ellenőrző szerve, és felelős e piac zavartalan működéséért. A hatóság elnökét a miniszterelnök nevezi ki 9 évre, tevékenységéről évente beszámol az Országgyűlésnek.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását