2024. május 5. - Györgyi

Újra támad a vörösiszap

Folyamatos a védekezés a Marcalon, a vízügyi szakemberek Nemeskocsnál naponta 24 tonna gipszet adagolnak a folyóvízhez, a folyó pH-értéke nem emelkedett a megengedett határérték fölé - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.
2010. december 11. szombat 11:23 - HírExtra
A Marcalon átvonuló árhullám a folyómeder partján összegyűlt vörösiszapot visszamossa az élővizekbe, Kispirit és Nagypirit területén a vas-oxidtól újra vöröslenek az elöntött területek. Az árhullám a Torna-patakon 24 óra alatt elvonult, a Marcalon sem számítanak hosszabb áradásra - mondták a védekezésben részt vevő vízügyi szakemberek.

A gipsz adagolása folyamatos, a vízügy szakemberei Nemeskocsnál naponta 24 tonnát adnak a folyóvízhez - közölte a katasztrófavédelem. A Marcal ph-értéke pénteken Malomsoknál 8,37, a torkolat, tehát a Rába előtt 8,28, azaz határérték alatti volt. A Dunát továbbra sem éri nehézfémszennyezés, és a pH-értéke sem nagyobb a megengedettnél.

A közlemény szerint a Mecsekérc Környezetvédelmi Zrt. a külterületeken a vörösiszap-átrakó depóniák és a hozzájuk vezető utak kialakítását végzi, ezt követően kezdik majd meg az elöntött mezőgazdasági területekről a szennyező anyag összegyűjtését, amit jelenleg a belvíz megakadályoz.

A monitoring rendszer adatai szerint a porterhelés jelentős mértékben csökkent Kolontáron és Devecserben is. Az újjáépítésen a tegnapi nap folyamán csaknem kétszáz szakember dolgozott száznegyven munkagéppel - áll a közleményben.

Az Újjáépítési Kormányzati Koordinációs Központ jogi munkacsoportja december 10-én további tizenkét devecseri ingatlan tulajdonosával tárgyalt, három érintett egyedi elbírálást, kettő gondolkodási időt, hét pedig egyéb eljárást kért. A pénteki összesítés szerint 69 új építésű ingatlanra és 70 használt ingatlan vásárlására van igény.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását