2024. március 29. - Auguszta

"Az igazság mindig utat talál magának"

A Zöld Baloldal tüntetést szervezett tegnap délutánra a brit nagykövetség elé Julian Assange WikiLeaks alapító letartóztatása ellen. Kalmár Szilárddal, a párt ügyvezető elnökével beszélgettünk.
2010. december 10. péntek 06:25 - Hassan Szihám
Miért döntött úgy a Zöld Baloldal, hogy felkarolja ezt az ügyet?

Nagyon sokan vannak Magyarországon, akik figyelemmel kísérik a WikiLeaks tevékenységét, és az ott felbukkanó információkat. Azonban ezek az emberek jellemző módon magánemberként teszik mindezt.

Létezik egy jelentős társadalmi mozgalom, mely szimpatizál az ilyen jellegű kezdeményezésekkel. Mi voltunk azok, akik megfelelő tapasztalatokkal bírunk szervezésben és egyebekben, ezért vettük a bátorságot, hogy nevünket is adva a dologhoz, megszervezzük ezt a mai demonstrációt.

Sokan úgy gondolják, nem szabadna titkos iratokat kiszivárogtatni. Ön vitatkozna ezzel?

Nagyon érdekes a nemzetközi reakció. Egy nagyon komoly kommunikációs támadás indult most, mely morálisan kérdőjelezi meg az elindult folyamatot. Azzal vádolják a WikiLeaks-t, hogy a titkos információk kiszivárogtatásával súlyosan befolyásolja a nemzetközi helyzetet. Igyekszenek elfeledtetni azokat a dolgokat, melyek néhány hónapja kerültek nyilvánosságra a WikiLeaks által.

Mindenki látta azt a videót, ahol egy apacs helikopterről iraki civilekre vadásznak a legbarbárabb, legbrutálisabb körülmények között. Szégyen felháborodni és reklamálni amiatt, hogy ezek az információk kikerültek, és ilyen típusú eljárásokat kierőszakolni, melyek most folyamatban vannak.

Az információs társadalom korában, a XXI. század elején a legmesszebb menő naivitás azt gondolni, hogy ha valamit leírunk vagy emailben küldözgetünk, az nem derülhet ki. Attól még, hogy valakinek a kezében van egy top secret pecsét, és azt jobbra-balra nyomogatja, semmi garancia nincs arra, hogy nem fog kiderülni. Tehát nem ártana felelősséggel végezni a munkát, és akkor talán nem lennének ilyen botrányok.

És már be is jelentették, hogy a következő kiszivárogtatás a gazdasági szférát érinti majd…

Valóban a multikat és a bankokat masszívan érintő bejelentésekre számíthatunk. Szerintem éppen ez okozta a nagy riadalmat, hiszen borzasztóan pénzvezérelt demokrácia az amerikai. Gyanítom, hogy ezek nagyon fajsúlyos dolgok lesznek.

Meginoghat-e Amerika nagyhatalmi pozíciója a WikiLeaks tevékenysége nyomán?

Amerika a saját sorsának elrontója több szempontból is. Olyan mértékű agresszivitással és arroganciával viszonyult az elmúlt években a nemzetközi folyamatokhoz, melyek automatikusan ezt eredményezték. Sajnos Hillary Clinton külügyminisztersége sem hozott változást ebben.

Véleményem szerint nem arról van szó, hogy az Egyesült Államoknak most fog megdőlni a masszív és jól működő külpolitikai vagy nemzetközi pozíciója. Ez a lufi már nagyon rég kipukkant. Hiszen évek óta lehet tudni például azt is, hogy az Irak elleni háborúhoz felhozott indokok a mezei kamu kategóriájába tartoztak.

Mi a véleménye Assange letartóztatásáról és peréről?

Itt Közép-Európában az embernek automatikusan ugrik be a koncepciós per gondolata. Az egyértelmű, hogy Assange-nak tisztáznia kellene magát a felhozott vádak alól. Ugyanakkor ez nagyon nehéz. Bár a vád roppantul erőltetettnek hangzik, jogilag tisztázást von maga után. Ebben nincsen pardon.

De hogy mennyivel később és hogyan jött elő ez az ügy, azt mutatja, hogy kétségbeesetten kapkodtak valami után, amivel ezt az embert meg lehetett támadni. Tehát abszolút ott van a levegőben, hogy ez egy koncepciós eljárás.

Mi lehet Assange sorsa?

Szerintem ezt még azok sem tudják, akik a zárka kulcsát izzadt tenyérrel markolásszák. Nem lehet ezzel az indokkal nagyon sokáig benntartani és elszigetelni a világtól. Szerintem előbb-utóbb kiengedik, és valószínűleg szabadlábon fog védekezni. Aztán majd egy másik vonalon próbálják megfogni őt.

Hogyan lehetséges az, hogy ilyen titkos dokumentumokhoz jutnak hozzá?

Ebben az ügyben nem akarok feltételezni. Ezerféle pletykát olvashatunk az interneten azzal kapcsolatban, hogy más titkosszolgálatok vagy az USA belső ellenzéke állhat mögötte. Szerintem az a lényeg, hogy az igazság utat talál magának.

Megállíthatja-e Assange letartóztatása a kiszivárogtatásokat?

A letartóztatás egy kétségbeesett kísérlet arra, hogy elrettentsék azokat az embereket, akik a kiszivárogtatásban részt vesznek. Azonban az igazságra minden körülmények között fény derül.

Lehet, hogy ezek az információk valamelyest időben eltolódnak, de az biztos, hogy záros határidőn belül nyilvánosságra kerülnek. Én nagyon remélem, hogy minél előbb, mert olyan dolgokról van itt szó, melyek alapvetően befolyásolhatják a modernkori demokráciáról alkotott véleményünket is.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását