2024. április 26. - Ervin
Elkészült az új alkotmány koncepciós javaslata, megvannak a jövő évi költségvetés számai, és új médiatörvényünk is lesz. Ezekről és a WikiLeaks ügyről beszélgettünk Schiffer Andrással, az LMP frakcióvezetőjével.
2010. december 9. csütörtök 12:52 - Forján-Vass Máté

Garantálja-e ez a költségvetés a gazdasági talpraállást?


Egyáltalán nem, ez a költségvetés leginkább egy wudu gazdaságpolitikának nevezhető. A Fidesz olyan ötletekkel áll elő, amivel tizenkilencre lapot kér, és ezek vagy bejönnek, vagy nem.



Jogosnak tartja-e a Moody’s leértékelését?


Ezt különösebben nem kívánom kommentálni. Azzal, hogy a Fidesz meghirdette az egykulcsos adót, futhat a pénze után. Nincs koncepciójuk, rettenetesen rövidtávú a gazdaságpolitikájuk. Ennek az oltárán áldozzák fel a nyugdíjrendszert. A húsz-harminc év múlva kifizetendő nyugdíjakkal tömik be az általuk okozott költségvetési lyukakat. Ez egészen extrém és felelőtlen politika, nem csodálkozom azon, hogy külpiaci szereplők is kockázatosnak és megbízhatatlannak tartják a Fidesz gazdaságpolitikáját.

Nem nagyon beszélnek itthon a politikusok a WikiLeaks ügyről. Önnek mi a véleménye erről?

Egy dolog jut eszembe hírtelen: olvastam valahol, hogy rólunk is kértek adatot az amerikaiak 2006-ban, amit Clinton belügyminiszter asszony írt alá. Sőt a Magyar Gárda is érdekelte őket akkor. Nos, 2006-ban még nem Clinton volt a külügyminiszter, és a Gárda 2007 augusztusában bontott zászlót. Nekem ezek után komoly kétségeim vannak a nyilvánosságra hozott információk hitelességével kapcsolatban.

Nem bízik a WikiLeaksben, mint hiteles forrásban?


Számomra nem meggyőző a nyilvánosságra került információk hitelessége.

Milyen hatással lehetnek Magyarországra ezek az iratok?

Sok ország kapcsolatát érinti ez az ügy. Rendkívül kockázatos a nemzetközi diplomácia számára, ha kiderül egy-egy valóban bizalmas információ, de szerintem ezt helyén fogja kezelni minden érintett.



Mi a véleménye az Assange elleni hadjáratról?

Nem szimpatizálok azzal, ha bármilyen kommunikációs eszköz szerkesztőjét őrizetbe veszik pusztán azért, mert valamit nyilvánosságra hoz. Ha felmerül nemzetbiztonsági kockázat, vagy diplomáciai érdekek sérülnek, még akkor sem az újságírót kell elővenni, hanem azt, aki eljuttatta hozzá az információt.

Esetleg az LMP is tart szimpátiatüntetést Assange mellett, mint a Zöld Baloldal?


Nem tartok semmit sem kizártnak, mondom: nem szeretem, ha újságírókat próbálnak befenyíteni.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását