2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Elfogadták a költségvetés fő számait

Az Országgyűlés 249 igen és 83 nem szavazattal, tartózkodás nélkül fogadta el a jövő évi költségvetés főösszegeit kedden. A Fidesz és a KDNP igennel, az MSZP és a Jobbik nemmel szavazott, az LMP távol maradt a voksolástól.
2010. december 7. kedd 13:12 - HírExtra
A jövő évi államháztartási hiány mértéke 687 milliárd forint.

Nyikos László (Jobbik), a költségvetési bizottság elnöke a szavazás előtt elmondta: az első körös költségvetési módosító indítványok elfogadása után változtak a költségvetés főszámai.

A kiadási főösszeg 13.838,6 milliárd, a bevételi főösszeg pedig 13.151,2 milliárd forint lett. A jövő évi hiány a módosítások elfogadása után 687 milliárd forintra csökkent.

A bizottság elnök problémának nevezte, hogy a házszabály alapján az általános tartalék kifejezést kellene használnia a törvényjavaslatnak, de nem ezt, hanem a kiemelt előirányzatok kifejezést tartalmazza az indítvány, az államháztartási törvény pedig - amely ezt a jogi problémát kiküszöböli - még nincs kihirdetve.

Az általános tartalék helyére lépő rendkívüli kormányzati intézkedések összege 90 milliárd forint lesz jövőre.

A Nyugdíjbiztosítási Alap jövő évi büdzséje nullszaldós: a bevételi és a kiadási főösszege egyaránt 3.074 milliárd forint lesz jövőre. Ez eredeti javaslat 3.085 milliárd forint volt, szintén nullszaldó mellett.

Az Egészségbiztosítás Alap hiánya 2011-ben 88, 6 milliárd forint lesz az eredetileg tervezett 98,1 milliárd forinttal szemben. Az alap bevételi főösszege 1.370 milliárd, míg a kiadási főösszeg 1.459 milliárd forint.

A főösszegeket a Fidesz és a KDNP szavazta meg, előbbiből 211-en, utóbbiból 36-an voksoltak igennel; igennel szavazott még két független képviselő, Molnár Oszkár és Ivády Gábor. Az MSZP és a Jobbik nemmel voksolt, az LMP 15 képviselője pedig távol maradt a szavazástól.

Először a bizottság adta áldását


Növekvő bevétellel és kiadással, ugyanakkor csökkenő hiánnyal fogadta el a jövő évi költségvetés főösszegeit a költségvetési bizottság kedden. Vita után bekerült a számok közé a tartalék összege is. A bevételi főösszeg 13.079 milliárd forint helyett 13.151 milliárd lett. A kiadási főösszeg 13.767 milliárd helyett 13.838 milliárd forintra emelkedett. A hiány 688,7 millió forintról 687,3 millió forintra csökkent. Az általános tartalék helyébe lépő "rendkívüli kormányzati intézkedésekre" szánt 90 milliárdos összeg nem változott. A bizottság 21 igennel, 3 szocialista képviselő nem szavazatával, illetve Veres János (MSZP) tartózkodásával fogadta el a számokat.

A bizottság ülésén Nyikos László (Jobbik) elnök vetette fel, hogy a főösszegek mellől hiányzik az általános tartalék, holott azt a házszabály szerint a bizottság terjeszti az Országgyűlés elé. A kormánypárti képviselők azzal érveltek, hogy a módosítás alatt álló államháztartási törvény az általános tartalékot átnevezi rendkívüli kormányzati intézkedésekre, így mire végszavazásra kerül a költségvetés, az elnevezés összhangban lesz a módosított törvénnyel.

A kormány képviselője úgy vélte, hogy az a korrekt megoldás, ha a főszámokat kiegészítik a tartalékkal, és ez így is került be a javaslatba.
Forrás: MTI/HírExtra
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását