Elkészült az új alkotmány koncepciós javaslata, megvannak a jövő évi költségvetés számai, és új médiatörvényünk is lesz. Ezekről és a WikiLeaks ügyről beszélgettünk Schiffer Andrással, az LMP frakcióvezetőjével.

Mi a véleménye az új alkotmánytervezet koncepciójáról?

Az LMP távol maradt
A főösszegeket a Fidesz és a KDNP szavazta meg, előbbiből 211-en, utóbbiból 36-an voksoltak igennel; igennel szavazott még két független képviselő, Molnár Oszkár és Ivády Gábor. Az MSZP és a Jobbik nemmel voksolt, az LMP 15 képviselője pedig távol maradt a szavazástól.
Szerintem nem ez a végeleges koncepció, de ami eddig ebből látszik, az egy alkotmányos puccskísérlet, hiszen azt az alkotmányt, amit a Fidesz kétharmada elfogad, azt csak két ciklus tudja módosítani.

Ezt ön puccskísérletnek tartja?


Igen. Sőt több fontos dolog is kimaradt az új tervezetből: nem mond semmit a fenntartható fejlődésről, a jövő nemzedékeinek jogairól, vagy az állampolgári részvétellel kapcsolatban.

Nagyon hiányzik nekünk a lakhatási jog, bár az is baj, hogy ebben a koncepcióban nem köszönnek vissza olyan általános alapelvek, mint a magántulajdonhoz való jog. Azt is szerettük volna, ha a szöveg kimondaná az állam világnézeti semlegességét is.

Erre valamilyen utalás van a szövegben, ez nem elegendő?


Szerintem ez ebben a formában elég homályos, de összességében nem akarom leszedni a keresztvizet erről a szövegről. Az zavar nagyon, hogy taktikusan módosíthatatlanná teszik a saját maguk által létrehozott alkotmányt.

Aggályos a számunkra az is, hogy szemben a jelenlegi Alkotmánnyal, a házasságnál kimondják csak férfi és nő házasodhat, továbbá az, hogy a jelenlegi életvédelmi status quo-t elmozdítják az abortusz szigorításának javára.



Sokan kifogásolják az új médiatörvényt, önnek mi a véleménye a tervezetről?


A véleményünket elég karcosan megfogalmaztuk a parlamenti vitában: ez a sajtószabadság felszámolása. Egy sajtófelügyeleti rendszert vezetnek be, amit még 1989 előtt sem mertek alkalmazni.

Azt sem tartjuk indokoltnak, hogy az írott és internetes sajtót bármilyen állami felügyelet alá helyezzék. Ez a szólás- és sajtószabadság szükségtelen és aránytalan korlátozása. A szűkös frekvenciákon működő rádió és televízió csatornák esetében, meghatározott keretek között szükséges az állami felügyelet, úgy ahogy ez 96’ óta meg is van.

Az a gyanúnk, hogy a független közjogi intézmények elfoglalása és a civil szervezetek anyagi meggyengítése után, most a független média száját is be akarják fogni.

A büntetési tételekről mi a véleménye?

Ezek nyílván összefüggenek: ez az állami felügyelet a média felett. Ezzel gyakorlatilag ki lehet csinálni mondjuk egy internetes hírportált.

Sok mindent elfogadott a Fidesz az LMP terveiből, hogy értékeli ezt?

Ez mindenképpen siker.



Mi a véleményük a jövő évi költségvetésről?

Nekünk a Fidesz törvényjavaslatával koncepcionális gondjaink vannak. A legalapvetőbb, hogy a költségvetést alátámasztó adórendszer homlokegyenest ellenkezik az LMP törekvéseivel. Nem értünk egyet a társasági adó csökkentésével, illetve az egykulcsos SZJA-val.

A Fidesz egy olyan társadalompolitika szolgálatába állítja a költségvetést, amelyik egyértelműen kedvez a felsőközép rétegnek. Ennek durva jövedelem-eltolódás lesz a következménye, a szegények kárára.

Ebben a törvényjavaslatban is benne van a Fidesznek az a szándéka, hogy a független, önálló hatalmi gócpontokat kiiktassa. Szerintünk ezért csökkentik a Nemzeti Civil Alap támogatását is.

Fájlaljuk, hogy minden választási ígéret ellenére hiányzik ebből a költségvetésből a fenntarthatósági rendszer. Itt nem csak a zöld közbeszerzés hiányáról beszélek, hanem arról hogy nem erősítik meg a környezet- és természetvédelmi hatóság rendszerét sem.