2024. május 14. - Bonifác

EU vs. bevándorlók

Nyitottnak kell maradnia az EU-nak a területén kívülről legálisan bevándorlók számára - húzta alá közös írásában az Európai Bizottság belügyi felelőse, Cecilia Malmström és foglalkoztatási biztosa, Andor László.
2010. december 9. csütörtök 18:31 - HírExtra
Úgy vélték, a jelenlegi időszakban, a magas munkanélküliség és a költségvetési megszorítások idején nehéz lehet megérteni, miért van szükség kívülről érkezőkre az EU munkaerőpiacán. Rámutattak azonban, hogy sok tagországban máris jelentős munkaerőhiány mutatkozik olyan ágazatokban, mint a tudomány, a technológia, az egészségügy, a mezőgazdaság, az idegenforgalom. Ez a hiány ráadásul az EU előtt álló súlyos demográfiai kihívások miatt tovább fog nőni, és át fog terjedni más szektorokra is.

Friss számítások szerint 2015-re 385-700 ezer fős hiány keletkezik az uniós gazdaságban az információs technológiák területén dolgozó alkalmazottakból, az egészségügyben pedig tíz év múlva 1-2 milliós szakemberhiány várható. Még a legjobb munkaerő-politikával is valószínűtlen, hogy ezek a problémák pusztán EU-n belüli forrásokból megoldhatók - vélték a biztosok a European Voice című brüsszeli hetilapban. Hozzátették, hogy a bevándorlásnak társadalmi és kulturális előnyei is vannak.

Mint írták, természetesen fokozottan ügyelni kell arra is, hogy a folyamat ellenőrzött legyen: fel kell lépni az illegális bevándorlás ellen, és javítani kell a képességet annak figyelésére, ki lép az EU területére.

Az EU csak úgy maradhat ellenálló az intoleranciával, az egy helyben topogással, önmaga nagyságának eltúlzásával szemben, ha nyitott marad a világra - emelte ki Malmström és Andor. Csak egy nyitott és versenyképes munkaerőpiaccal tud Európa felülemelkedni demográfiai és gazdasági kihívásain.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását