2024. május 19. - Ivó, Milán

Rákkeltő anyagokat tartalmaznak a gyerekek ételei

A gyerekek szervezetébe nap mint nap számtalan káros vegyi anyag kerül be: egy tízéves gyermek ételében egy nap több mint nyolcvan, részben rákkeltő anyag található - derül ki egy francia fogyasztóvédelmi szervezet tanulmányából.
2010. december 6. hétfő 10:02 - HírExtra
Habár a törvény által előírt határt szinte egyik esetben sem haladták meg az értékek, a Générations Futures (A jövő nemzedékei) eredményei rávilágítanak arra, hogy milyen vegyianyag-koktélnak vagyunk kitéve a mindennapokban - írja a Die Welt című német lap internetes kiadása (www.welt.de).

A szervezet a gyermekek jellemző étrendjének összeállításánál a francia egészségügyi minisztérium javaslatait vette alapul. Ezek közé tartozik például, hogy a kicsik naponta ötször egyenek friss gyümölcsöt és zöldséget, valamint tejtermékeket. A laborvizsgálatok során azonban vegyszereket, rovarirtószereket, nehézfémeket és más káros anyagokat találtak az érintett élelmiszerekben.

A 81 vegyi anyag közül 42 feltehetően vagy valószínűleg, öt pedig biztosan rákkeltőként szerepel a nyilvántartásokban. Ezen kívül 37 olyan anyagra bukkantak, amelyek a hormonháztartásra vannak hatással.

A tanulmány szerint már a reggeli vaj és a tejes tea tíznél több feltehetően rákkeltő vegyületet tartalmaz. Az Európai Unióban és Franciaországban betiltott rovarirtószerek maradványait találták Brazíliából származó almákban, továbbá a Kenyából érkezett zöldbabban. A vagdalt húsban, a konzerv tonhalban és a rágógumiban is számtalan vegyi anyagra bukkantak. Egy lazacfilében pedig 34 káros anyagot azonosítottak.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását