2024. május 5. - Györgyi

Jánosi Zoltán kapta a Ratkó József-díjat

Jánosi Zoltán esszéíró, irodalomtörténész, kritikus, a Nyíregyházi Főiskola rektora kapta az idei Ratkó József-díjat; a rangos irodalmi elismerést Seszták Oszkár, a megyei közgyűlés elnöke adta át a díjazottnak a nyírségi nagyvárosban.
2010. december 2. csütörtök 09:59 - HírExtra
Az 1993-ban a József Attila-díjas költő emlékére alapított díj az ország keleti feléhez kötődő, de alkotásaikkal a provincializmus fölé emelkedő, európai értékeket teremtő alkotókat jutalmazza. Az elismerést - a König Róbert grafikusművész által metszett oklevelet, valamint Kő Pál szobrászművész plakettjét - a Hangsúly Művelődési és Művészeti Alapítvány hétfős, többek között irodalomtörténészből, költőből és tanárokból álló kuratóriuma ítélte oda az 56 éves, civilben rektorként tevékenykedő írónak.

Antall István rádiós újságíró, a szervezet titkára a szerda esti eseményen méltatta a díjazott munkásságát. Kiemelte, hogy Nagy László költészetét - amelyet az elmúlt harminc évben "szokás volt leszólni" - Jánosi Zoltán a munkáiban és esszéiben hihetetlen magasságokba emelte.

"Visszahelyezte a helyére, és olyan világirodalmi érvei voltak, amelyek a nagy lászlói költészetnek a modernitás eszményét tudták újra megmutatni és hitelesíteni" - fogalmazott Antall István. Hozzátette: a költő munkássága ezzel visszakaphatta el nem feledett, az újabb nemzedékek számára viszont egy kicsit megkopott, régi fényét.

A díjátadó alapítvány közleménye kitért arra, hogy Jánosi Zoltán munkássága nélkül sokkal kevesebb ismeretünk, tudásunk lenne Ratkó József közösségi szerepvállalásáról, írói teljesítményéről, költészetének máig ható esztétikai értékeiről is. A nyíregyházi átadáson jelen voltak a költő családtagjai, többek közt testvére, Ratkó István matematikus is. Az elismeréssel járó pénzösszeget a helyi tanárképző főiskola állami gondozott tanulóinak megsegítésére ajánlotta fel Jánosi Zoltán.

A Ratkó József-díjat 1996-ig Balázs József író, Nagy Gáspár költő, Aczél Géza költő és Szöllősi Zoltán költő vehette át, 1996-tól azonban - az indoklás szerint a megfelelő színvonal hiánya miatt - nem adta ki a kuratórium. A kitüntetés 2006-ban a megyei önkormányzat támogatásával született újjá, azóta Vári Fábián László költő, néprajzkutató, Elek Tibor irodalomtörténész, esszéíró, kritikus, szerkesztő, valamint Tóth Erzsébet költő, kritikus kapta meg. Az 1989-ben elhunyt Ratkó József életművéről december végén egy bővebb bibliográfia jelenik meg, amely irodalmi munkássága mellett művészetének értelmezésével is foglalkozik.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását