2024. április 26. - Ervin

Reneszánsz zenés forgatag Szegeden

Szombaton reneszánsz zenés forgatagot, vasárnap pedig - Dankó Pista híres cigányprímás születésének 150. évfordulójához kapcsolódóan - nótaestet rendeznek Szeged belvárosában.
2008. június 24. kedd 11:58 - Hírextra
A szegedi önkormányzat immár harmadik alkalommal szervez zenés forgatagot a város sétálóutcáján, ahol 2006-ban Bartók Béla, tavaly Kodály Zoltán művei csendültek föl. Idén a zene mellett tánc és színházi előadás is szórakoztatja majd a helybélieket és a Tisza-partra látogató turistákat - mondta Solymos László alpolgármester a rendezvényeket beharangozó keddi sajtótájékoztatón.

A zenés forgatag szombaton este zászlós, dobszólós felvonulással indul a Várásházától. Az első fellépő a fővárosból érkező Bourdon Trió lesz, akik korhű hangszereken szólaltatják meg a reneszánsz muzsikát. A közönség olyan ritkán hallható hangszerekkel is találkozhat majd a koncerten, mint a zergekürt, a töröksíp és a kaval, amely egy fából készült fúvós hangszer. Az egri Vitézlő Iskola Balassi Bálint életéről ad elő egy színjátékot, a műsor befejező részében pedig a Renessaince Consort muzsikál, melyhez a Pavane Táncegyüttes mutatja be kosztümös táncait.

Vasárnap délelőtt rendezik a Bálint Sándor Művelődési Házban a Dankó Pista Nótaverseny döntőjét, melyen összesen tizenhét - köztük két erdélyi és hat vajdasági - énekes méri össze tudását. A közönség a legjobbakkal délután találkozhat a Belvárosi Moziban rendezett gálaműsoron, melyen Báder Béla és zenekara játszik Kecskés Sándor prímás vezetésével. A verseny díjátadóját és a hozzá kapcsolódó ingyenes koncertet vasárnap este tartják a Klauzál téren. A műsorban a szolnoki Új Generáció cigányzenekar közreműködésével Brahms-táncok, Dankó-nóták és cigánydalok hangzanak el.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását