2024. május 18. - Erik, Alexandra

Eltemették Ember Juditot

Ember Judit dokumentumfilm-rendezőt végső nyugalomra helyezték vasárnap a budapesti Kozma utcai zsidótemetőben. Bikácsy Gergely filmesztéta búcsúbeszédében felidézte, hogy a rendezőnő alkotásaiban "nagyon mélyen", "különös érzékenységgel" fordult az áldoz
2007. december 2. vasárnap 16:45 - Hírextra
Ember Judit minden filmje "valamiféle nyomozás, tiltott bűnről, (...) titokban tartott gaztettekről", amelyeknek "egy filmkockáján sem közönyös kívülálló, és egy filmkockáján sem tolakodó" - fogalmazott Bikácsy Gergely.
Kiemelte, hogy Ember Judit hatalmas feltáró munkát végzett: "az igazságot akarta feltárni". A jövő filmművészetétől azt várta, hogy kimondja, ami kimondhatatlan - tette hozzá.

Herskó János filmrendező Ember Juditra mint "kérlelhetetlen, csodálatos kérdezőre" emlékezett. Felidézte, hogy rendezőnő egyenesen, kíméletlenül tudott kérdezni, de mindig együttérezve az esendőkkel, a nehéz életűekkel. Munkáiban a fájdalmak mögött mindig előjött az igazság is - emelte ki a filmrendező.

A kiváló művész életének 72. évében, november 17-én hunyt el.
Ember Judit 1935. május 16-án született Abádszalókon, 1959-ben magyar-történelem szakon végzett az Eötvös Loránd Tudományegyetemen. A Színház- és Filmművészeti Főiskola népszerű és tudományos kisfilmrendezői szakán 1968-ban kapott diplomát.

Friss diplomásként a Mafilm Népszerű, Tudományos és Oktatófilm Stúdiójába került. A 70-es évektől a Magyar Televízióban és a Balázs Béla Stúdióban készítette "tabutörő" dokumentumfilmjeit, amelyek közül többet betiltottak, például az 1982-ben készült Pócspetrit és a Hagyd beszélni a Kutruczot (1985) címűt.

A Fekete Doboz című videofolyóirat egyik alapítója volt 1987-ben. Egyetlen dokumentum-játékfilmje a Fagyöngyök (1978) volt; két játékfilmben - Sípoló macskakő (1970), Végre, hétfő (1971) - rendezőasszisztensként működött közre.

Ember Juditot 1989-ben Balázs Béla-díjjal tüntették ki. A rendező elnyerte a 21. Magyar Filmszemle dokumentumfilmes díját 1989-ben, a Magyar Film- és Tévékritikusok díját pedig 1990-ben. Munkásságát Nagy Imre-emlékplakettel (1993) és a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjével (1998) is elismerték. 2002-ben a 33. Magyar Filmszemlén Életmű-díjat, majd 2004-ben kiváló művész címet kapott.

Ember Juditot a Szabolcs megyei Pócspetri és a budapesti XIII. kerület díszpolgárává avatta. A Határozat című filmjét az American Film Institute Los Angelesben beválasztotta "Minden Idők 100 Legjobb Dokumentumfilmje" közé.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását