2024. április 19. - Emma

Hegedűs D. Géza: óvatosan a színháztörvénnyel

A fiatal színészek helyzetéről, az előadóművészeti törvény módosításának előkészületeiről és a színházakat sújtó forráshiányról is szólt Hegedűs D. Géza, a MASZK Országos Színészegyesület elnöke a szervezet tevékenységéről és terveiről tartott csütörtöki sajtótájékoztatóján Budapesten.
2010. december 2. csütörtök 18:45 - HírExtra
A Vígszínházban társulati tag színművész, rendező a MASZK december 6-án sorra kerülő közgyűlése előtt foglalta össze a színészek legnagyobb szakmai érdekképviseleti szervezetének álláspontját a színházakat érintő fontosabb kérdésekről.

Mint emlékeztetett, a kulturális kormányzat az előadóművészeti törvény módosítására készül, ehhez a MASZK és a Magyar Színházi Társaság (MSZT) is megfogalmazta javaslatait, illetve párhuzamosan a többségében vidéki színházigazgatókat tömörítő Magyar Teátrumi Társaság (MTT) is. A MASZK képviselői október 7-én találkoztak Vidnyánszky Attilával és Fekete Péterrel, az MTT vezetőivel, ekkor kiderült: mindkét szervezet egyetért például abban, hogy a meglévő színházi struktúrát kell erősíteni - számolt be az eszmecseréről.

Hegedűs D. Géza elmondta, a MASZK-nak is akadnak problémái a törvénnyel, de hangsúlyozta: annak kidolgozásában két esztendőn keresztül minden hazai színház, a szakma minden ága részt vett.
A lehetséges módosítások egyik irányát a MASZK elnöke a színészek munkajogi helyzetének javításában jelölte meg. Mint emlékeztetett, a hazai színészek sokáig kényszervállalkozások, egyszemélyes bt-k alapítására kényszerültek, és ez az időszak megmutatta: az igazi műhelymunka a társulati létben képzelhető el.

Ezt erősítené az előadóművészeti törvény is, de a színészek munkaszerződésének felmondása még mindig túl egyszerű az önkormányzati színházaknál is, a minisztériumi fenntartású társulatok tagjainak szerződését pedig ugyanúgy lehet felbontani, mint bármely más munkaszerződést - mutatott rá Hegedűs D. Géza.

Mint hozzáfűzte, komoly gond a diplomás színművészek nem kielégítő foglalkoztatottsága sem. "Hihetetlen pazarlás, hogy az állam rengeteg pénzt költ színészképzésre, majd az állami fenntartású színházak nem alkalmazzák ezeket a fiatalokat" - jegyezte meg.

A MASZK adatai szerint a 2009-ben a Színház- és Filmművészeti Egyetemen végzett 24 fiatalból ma 9, a Kaposvári Egyetemen végzett 18 színészből 5 rendelkezik munkaszerződéssel. A két állami egyetem mellett ugyanakkor 11 akkreditált képzésű színitanoda működik, és még ezen felül is kiadnak színész II. és színész I. bizonyítványokat. "Az előadóművészeti törvény előírja, hogy a szimfonikus zenekarok tagjainak legalább négyötöde diplomás zeneművész legyen, mi azt szeretnénk, hogy a kőszínházaknál (az állandó társulattal rendelkező teátrumoknál) ez ugyanígy legyen" - ismertette elképzeléseiket a MASZK vezetője, hozzátéve: szervezete külön ösztöndíjjal is igyekszik segíteni a pályakezdőket.

Zajlik a felsőoktatási törvény módosításának kidolgozása - folytatta Hegedűs D. Géza -, és úgy tűnik, a tárcánál nyitottak a MASZK elképzeléseire: színészi diplomát csak a színművészeti egyetem adhasson ki.

A MASZK feladatának tartja az idősebb színészgeneráció támogatását is, míg a középkorú kollégák figyelmébe nemrég megindított tantermi színházi projektjüket ajánlotta a szervezet elnöke. Elmondása szerint a 25 millió forintos keretből elinduló program "nem segély, hanem ösztönzés", pályázati lehetőség hátrányos helyzetű gyerekeknek szóló iskolaszínházi előadásokra.

Hegedűs D. Géza egy további céljukról is szót ejtett: a MASZK, az MSZT és tudomásuk szerint az MTT is szeretné elérni, hogy az új médiatörvény a televíziókat minél több színházi előadás rögzítésére és sugárzására ösztönözze, így a színház azokhoz is eljuthatna, akik fizikailag nem tudnak a teátrumokba ellátogatni.

Az előadóművészeti törvény módosítása kapcsán vitákat generált a táncszínházakat, befogadó színházakat, független társulatokat tömörítő VI-os kategória támogatásának kérdése. Mint a MASZK elnöke kiemelte, a független szféra a fiatal színészeknek is kitörési pontot jelenthet, a művészi fejlődés kiváló terepe lehet. "Többek között ezért sem szabad támadni a független társulatokat; nagyobb empátiával, érzékenyebben szabad csak hozzányúlni a törvényhez" - figyelmeztetett.

Hegedűs D. Géza arra is rámutatott, hogy az egész színházi szférára jutó csökkenő központi finanszírozásból a függetlenek az eddiginél is alacsonyabb arányban részesülhetnének a kormányzat tervei szerint. A kőszínházak számára a 2010-es költségvetés 13,88 milliárd, míg a független társulatoknak 1,27 milliárd forintnyi állami támogatást szánt, ebből a nyári kormányzati zárolások után 13,25 milliárd, illetve 800 millió forint maradt. A jövő évi büdzsé tervezetében a kőszínházaknak 12,54 milliárdot, a függetleneknek csak 600 milliót szán a kormány - sorolta a színészszervezet vezetője, aki a törvénymódosítás folyamatában csak a nyilvánosságot tartja elfogadhatónak.

"A nyilvánosságot én felajánlom, de elvárom, hogy mások is ugyanilyen nyilvánosan végezzék a dolgukat" - fogalmazott.

Az MTI kérdésére válaszolva Hegedűs D. Géza közölte: a MASZK nem kérdőjelezi meg a jelenlegi előadóművészeti törvény elosztási elveit, az úgynevezett automatizmusokat. "Nem a színházak vannak támogatva, hanem a nézők, saját adóforintjaikból. Rosszul ül a lovon, aki máshogy hiszi" - emlékeztetett a színművész.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását